BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs'tan kaçacak Rusları 'akbaba gibi bekleyenler'

Avrupa Birliği ve IMF'nin Güney Kıbrıs'taki banka mevduatlarına vergi uygulaması getiren kurtarma paketi bu ülkede yaşayan ve yatırım yapmış olan Rusları nasıl etkileyecek?

Abone ol

Yekaterina Georgiadou 12 yıl önce Moskova'dan Güney Kıbrıs'a gelmiş. 40 bin Rusun yaşadığı tahmin edilen Limasol'da bir emlak bürosu işletiyor. Ve ülkesine dönmeyi düşünmüyor.

"İnsanlar panik ve şok halinde, ama Rusların Kıbrıs'tan ayrılacağına dair bir işaret görmüyorum henüz" diyor Yekaterina.

Ruslarla ilgili haksız bir genelleme yapıldığını düşünüyor.

"Her yerde kara para var. Rus parasının kirli olduğunu söylemek kolay, ama kanıt nerede?" diye soruyor.

Limasol'un palmiye ağaçlarıyla kaplı caddelerine tezat oluşturacak tarzda bir kürkçü dükkânı işleten Medea da bu düşünceyi paylaşıyor.

Müşterilerinin çoğu, bir kısmı turist, bir kısmı yerleşik olmak üzere Ruslardan oluşuyor.

Kıbrıs'a 15 yıl önce Gürcüstan'dan gelmiş. Ruslar ile Rumların Ortodoks olması, aynı mezhebi paylaşması Medea'yı cezbeden şeylerden biri olmuş. Yıllar içinde de kök salmış artık Kıbrıs'a.

"Evimiz burada, işimiz burada, çocuklarımız okula gidiyor. Hemen öyle alıp başını gitmek olmuyor" diyor Medea.

'Akbaba gibi bekliyorlar'

Kıbrıs'taki gelişmelerden olumsuz etkilenen sadece Ruslar değil.

Limasol'da bürosu bulunan Kıbrıslı ünlü avukatlardan biri olan Andreas Neocleous'un Rusya ile uzun ve yakın bir ilişkisi var.

On yıl kadar önce Rus parlamentosu Neocleous'u davet ederek Kıbrıs'ın AB üyesi olması halinde adadaki Rus çıkarlarının olumsuz etkilenmeyeceğine dair bir konuşma dinlemişler .

Son gelişmeleri aynı olumlulukla yansıtması zor olacaktır. Rus müvekilerinin henüz Kıbrıs'ı terk etme planları yapmadığını, ama bunun için erken olduğunu ve bu konuya fazla iyimser yaklaşamadığını ifade ediyor.

"Ruslar giderse bundan kötü etkileniriz. Ve korkarım gidecekler" diyor Neocleous.

İğneleyici bir üslupla "kuzeydeki dostlarımız" diye ifade ettiği ülkelerin Rus müşterilerini çekmek için açıktan seferber olmasının korkularını daha da artırdığını ifade ediyor.

"Yalnızca bugün Alman, Hollanda, İsviçreli şirketlerin, çoğu Rus olan müşterilerime hizmet sunmak istediklerine dair 200-300 mesaj aldım. Onların Kıbrıs'tan ayrılacağını düşünüyorlar çünkü" diyor ve ekliyor:

"Akbaba gibi bekliyorlar."

'Ruslar parasını zaten kaydırdı'

Fakat Kıbrıs'ta çalışan Rus avukat Oleg Lvov, Rus sermayesinin hemen dışarı kaçmasını beklemenin yanlış olacağını, çünkü Kıbrıs bankalarında büyük para tutanların zaten bu paraları başka alanlara kaydırdığını anlatıyor.

"Bir buçuk yıl önce müşterilerime nakitlerini ülke dışına çıkarmalarını tavsiye etmiştim" diyen Lvov ardından da ekliyor:

"Bu demek değil ki Kıbrıs'ta Rus parası yok; var ama bankalarda değil."

Bu paranın nerede olduğunu söylemiyor Lvov, ama Rusların yakın geçmişin acı tecrübelerinden ders çıkardığını ifade ediyor.

"Ruslar üç kez kendi mali krizlerini yaşadığı için ülkeden nasıl para kaçırılacağı konusunda oldukça tecrübeliler" diyor.