Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakereler yaklaşık 2 yıllık bir aradan sonra yeniden başlıyor. Kuzey Kıbrıs lideri Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, adayı ikiye ayıran ara bölgede bir araya geldi.
Abone olKıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakereler yaklaşık 2 yıllık bir aradan sonra yeniden başlıyor.
Kuzey Kıbrıs lideri Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, adayı ikiye ayıran ara bölgede bir araya geldi.
Heyetler arası görüşmenin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs görev şefi Lisa Buttenheim, tarafların uzlaşmaya vardığı 2 sayfa ve 8 maddelik metni okudu.
Liderler, yoğun müzakerelerin ardından kabul ettikleri ortak açıklama temelinde soruna çözüm arayacak.
Çözüm çerçevesi
Ortak açıklamada varılacak bir çözümün BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtilen iki toplumlu, iki bölgeli, tarafların siyasi eşitliğini içeren bir federasyona dayanacağı belirtiliyor.
Buna göre, BM ve Avrupa Birliği üyesi olacak birleşik Kıbrıs'ın tek uluslararası kimliği ve tek egemenliği olacak. Egemenlik, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerden eşit bir şekilde kaynaklanacak.
Federal yasalar tarafından düzenlenecek tek bir birleşik Kıbrıs vatandaşlığı olacak.
Ortak açıklamada, birleşik Kıbrıs'ın tüm vatandaşlarının, hem Kıbrıs Rum kurucu devletinin, hem de Kıbrıs Türk kurucu devletinin vatandaşı olacağı, federal hükümetin yetkilerinin anayasa tarafından belirleneceği belirtiliyor.
Açıklamada, "Birleşik Kıbrıs, her iki tarafta eş zamanlı ve ayrı ayrı düzenlenecek referandumdan sonra ortaya çıkacak" deniliyor.
Anastasiades ve Eroğlu en son 29 Mart 2012'de bir araya gelmişti.
Müzakerelerin nasıl devam edeceğini liderler hafta içinde karar verecek.
Görüşmelerin başlaması AB tarafınca da olumlu karşılandı. Ortak yazılı açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, her iki lideri belgeyi kabul ederek gösterdikleri cesaret nedeniyle kutladı.
Açıklamada, müzakerelerin başlamasıyla, Barroso'nun özel temsilcisinin sürüncemede kalmış sorunların aşılmasına yönelik çözüm arayışlarına aktif şekilde katkıda bulunacağı kaydedildi.
Kıbrıs sorununun çözümü için 1968'den görüşmeler yürütülüyor. Türk tarafı, Kıbrıs sorununun görüşülmedik hiçbir boyutunun kalmadığına dikkat çekerek iki tarafın da istemesi halinde meselesin 3 ayda çözülebileceğini söylüyor.
Rum tarafı da soruna bir an önce çözüm bulunmasını istediğini belirtiyor.