KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimini petrol arama konusunda sert bir dille uyardı
Abone olKKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetiminin, denizde petrol, doğal gaz aramak ve çıkarmak amacıyla Mısır ve Lübnan'la münhasır ekonomik bölge sınırlarını belirleyen anlaşmaların hayata geçirilmesi halinde, sıcak durumlar meydana gelebileceği uyarısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Talat, Türkçe, Rumca ve İngilizce olarak üç dilde yayımlanan ''Cyprus Dialogue'' gazetesinde yayımlanan açıklamasında, Kıbrıs çevresindeki petrollerden müşterek istifade edilmesi gerektiğini, aksi halde sıcak durumlar meydana geleceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Talat, bu konudaki uyarılarını, yazılı olarak, Lübnan ve Mısır hükümetlerine de bildirdi.
Kıbrıs Rum basını, Cumhurbaşkanı Talat'ın uyarıları ve Türkiye'nin de Kıbrıslı Türklerin haklarını her ne pahasına olursa olsun koruyacağını açıklamış olması nedeniyle Rum bakanlar kurulunun dün olağanüstü toplandığını yazdı.
Türkiye'nin petrol konusunu ''savaş sebebi'' saydığını ve Kıbrıslı Türklerin hakkını her ne pahasına olursa olsun koruyacağını açıkladığını hatırlatan Rum gazeteleri, Rum yönetiminin ve Rum bakanların bu uyarıları ''küçümseme'' tavrı içine girdiğini belirtti.
ÇALIŞMALAR 15 ŞUBATTA BAŞLIYOR
Petrol konusundaki çalışmaların 15 şubatta başlayacağını duyuran Rum basını, ''toplam mali değeri 400 milyar dolar olduğu belirtilen deniz dibindeki petrol rezervi için 15 Şubat 2007 itibarıyla tam yol ileri'' ifadesini kullandı.
Rum meclisi, petrol yataklarını arama, araştırma ve çıkarmayı düzenleyen yasayı önceki gün kabul etmişti.
Rum meclisinin dünkü birleşimde, Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Andonis Mihailidis, petrol konusunda yabancı büyükelçilerle yaptığı görüşmelerden elde ettiği sonuçlar hakkında bilgi verdi.
Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos başkanlığında dün olağanüstü toplanan Rum bakanlar kurulu, sözde Rum münhasır ekonomik bölgesi içerisindeki 13 araştırma parselinin sınırlarını belirledi.
Rum yönetimi sözcüsü Hristodulos Paşardis, söz konusu 13 parselin, petrol arama-araştırmalarla ilgili ilk tur başvuruları çerçevesinde değerlendirileceğini söyledi.
Konuyla ilgili ihale başvurularının ilki 15 şubatta başlayacak.
İKİ PARSELDE ÜÇ BOYUTLU İNCELEME
Rum Ticaret Bakanı Mihailidis, üç boyutlu inceleme yapılacak 3'üncü ve 13'üncü parselleri ilk tur başvuruların dışında bırakma kararı aldıklarını söyledi.
Mihailidis, kalan 11 parselde, 3 boyutlu incelemenin çok pahalı olması nedeniyle sadece 2 boyutlu inceleme yapıldığını kaydetti.
LİLLİKAS'IN AÇIKLAMASI
Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, Kıbrıs çevresindeki petrollerden müşterek istifade edilmesi gerektiği, aksi halde sıcak durumlar meydana geleceği açıklamasını yorumlarken, ''komşu ülkelerle anlaşmalar imzalamanın, Kıbrıs'ın gerek karada gerek denizde sahip olduğu kaynakları değerlendirmenin ve bunlardan istifade etmenin de 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik hakkı olduğunu'' söyledi.
Cumhurbaşkanı Talat'ın ''hiçbir devleti temsil etmediğini, bu nedenle söz sahibi olmadığını'' iddia eden Lillikas, ''deniz bölgesindeki petrol yataklarından elde edilecek gelirin Kıbrıslı Türklerle paylaşımının ihtimal bile olmadığını'' açıkladı.
Rum radyosunun haberine göre, Rum radyo televizyon kurumuna (RİK) açıklama yapan Lillikas, ''Kıbrıs Türk tarafı Kıbrıs'ın zenginliğinde pay sahibi olmak istiyorsa şantaj yapmak yerine, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi için iyi niyet ve uzlaşı ruhu göstermelidir'' dedi.
Lillikas, bu konuda Türkiye'yle diyaloğa başlamayı da, ''Böyle bir şey Ankara'ya söz ve müdahale hakkı tanınması demek olur'' diyerek reddetti.
''Kıbrıslı Türkler için özel bir fon oluşturulması'' ihtimalini de göz ardı eden Lillikas, Rum yönetiminin Kıbrıslı Türklerin ekonomik kalkınması adına çok şeyler yaptığını öne sürdü. Rum Dışişleri Bakanı Lillikas, ''(İşgal) bölgelerindeki mallarımızdan yararlanmakta olan 'sahte' devlet ve Türkiye, Kıbrıslı Rumlar için özel bir fon oluşturdu mu?'' ifadesini kullandı.
Petrol çıkarmayı ileri götürmenin Rum yönetiminin egemenlik hakkı olduğu iddiasını yineleyen Lillikas, ''Kıbrıslı Türk lider hiçbir devleti temsil etmiyor ki söz sahibi olsun... 'Kıbrıs Cumhuriyeti' Türkiye'ye ne Kıbrıs'ın zenginliklerinde ne de diğer komşu ülkelerle anlaşmalarında hak tanıyor'' dedi.
''TÜRKİYE SAVAŞ GEMİLERİNİ GÖNDEREBİLİR''
Eski Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Nikos Rolandis de bu konudaki açıklamasında, Güney Kıbrıs'ın petrol arama ve çıkarmayı ileri götürmesi durumunda Türkiye'nin müdahalede bulunabileceği veya araştırmaları durdurmak için savaş gemilerini gönderebileceği uyarısında bulundu.
Rolandis, konunun Kıbrıslı Türklerle halledilmesi gerektiğine dikkati çekti.