BIST 8.619
DOLAR 34,32
EURO 37,49
ALTIN 3.028,11
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs'ta toplu katliam şehitleri anıldı

Kıbrıs Barış Harekatı'nın ikinci aşamasının yıl dönümünde, toplu katliam şehitleri anıldı.

Abone ol

Kıbrıs Türk halkından 1963-1974 yılları arasında yaşananları unutmasını isteyen Rumların kendilerinin geçmişi unutmadıklarını hala EOKA'cıları andıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Girne'ye Karpaz'a bayrak dikmekten bahsettiklerini hala Güzelyurt'u, Karpaz'ı istediklerini kaydetti.

Geçmişte yaşananları unutmayacaklarını, ancak düne saplanıp kalmayacaklarını kaydeden Eroğlu, ''Yaşanan gerçekleri göz ardı etmeden bugün var olan gerçeklerden de hareket ederek bir anlaşmaya varmanın yollarını aramalıyız. Barış Harekatı Kıbrıs Türkü'ne bir coğrafya kazandırmıştır ve kendi devletini kurmuştur'' dedi.

"İKİNCİ HAREKAT OLMASAYDI.."

Eroğlu, Kıbrıs'ta dili ve diniyle iki ayrı devletin var olduğu gerçeği kabul edilmediği, Rumların 1974 öncesine dönülebileceğini hayal ettikleri sürece bir yere varılmayacağını da söyledi.

Nasıl olursa olsun bir anlaşmanın Kıbrıs Türkü'nü yeniden karanlık günlere taşıyabileceğini ifade eden Eroğlu, ''En geç bir yıla kadar bunun olup olmayacağı net bir şekilde ortaya çıkmalıdır, çıkması için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Eğer olursa memnun kalırız, yok olmuyorsa onlar yoluna, biz yolumuza gitmeliyiz. Bizim önümüz daha fazla kesilmemeli, daha fazla Rum ambargolarından zarar görmemize neden olunmamalıdır'' dedi.

Muratağa, Sandallar ve Atlılar'da yaşananların bir gerçeği daha gösterdiğini belirten Eroğlu, ''Harekatın ikinci aşaması olmasaydı, bu bölgede yaşananlar ülke genelinde yaşanırdı, Limasol'da esir kampına taşınan insanlarımızın hepsi teker teker öldürülürdü. Barış Harekatı'nın ikinci aşamasının gerçekleştirilmesi kaçınılmazdı'' diye konuştu.

AŞIR: SOYKIRIMI AİHM'YE TAŞIDIK

Muratağa-Atlılar- Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır da Muratağa, Sandallar ve Atlılar'daki soykırımı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdıklarını belirterek, ''Artık top onlarda'' dedi.

Aşır, soykırım kitabını AİHM'e gönderdiklerini ve mektuplarla belgelediklerini ifade ederek, soykırımı yapanların isimlerini de düzenleyerek AİHM'de dava dosyaladıklarını anlattı.

SERDARLI'NIN KURTULUŞU

Barış Harekatı'nın ikinci aşamasında özgürlüğüne kavuşan Serdarlı'nın kurtuluşunun 38. yıl dönümü de Serdarlı Atatürk büstü önünde düzenlenen törenle kutlandı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, 1974 yılı Temmuz-Ağustos aylarının Kıbrıslı Türkler için yaşama dönüş ayları olduğunu söyledi.

Barış Harekatı'nın ikinci aşamasının başlangıç gününün aynı zamanda Serdarlı'nın kurtuluş günü olduğunu ifade eden Eroğlu, 1974 öncesi Serdarlı ve Kıbrıs Türkünün umudundan başka bir şeyi olmadığını, kuşatma altında canını ve malını koruma gayreti içinde Türkiye'ye güvendiğini kaydetti.

''Bugün görüşme masası donmuş durumdadır ama inanıyoruz ki Rum seçimlerinden sonra bir hareketlenme olacaktır. Biz bunu bekliyor ve talep ediyoruz. Bir takvim ortaya konulmasını, görüşmeleri yoğunlaştırılmasını ve varılacak son noktayı görmek, bilmek istiyoruz'' diyen Eroğlu, anlaşma olmamasının faturasının haksız şekilde Kıbrıs Türk halkına ödetilmemesi gerektiğini kaydetti.

Eroğlu, ''Kimse bizden özgürlüğümüzü, egemenliğimizi atacağımız imzayla yok etmemiz anlamına gelecek iki kesimliliği, iki halk olgusunu, anavatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantisini ortadan kaldırmamızı beklemesin'' dedi.

20 Temmuz 1974'te başlayan harekatın ikinci aşaması, 14-16 Ağustos'ta gerçekleştirilmiş, Serdarlı, Gazimağusa ve Lefke özgürlüğüne kavuşmuştu.