BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,10
ALTIN 2.881,53
HABER /  DÜNYA

Kıbrısta kafalar karıştı

Bakan Şener, Kıbrıs'tan taviz yok diyor Kıbrıs yalanlıyor. Kıbrıs'ta birileri yalan söylüyor ama kim?

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, sabah saatlerinde Kıbrıs'la ilgili yaptığı açıklamasında  Türk liman ve hava sahasının Rum gemi ve uçaklarına açılması konusunda, ''Türkiye'nin izlemiş olduğu politikalarda ve fiili durumda herhangi bir değişiklik olmadığını'' söyledi. Türkiye için Kıbrıs'ın milli bir dava olduğunu vurgulayan Şener, ''KKTC'ye yönelik izolasyonlar ortadan kalkmadığı sürece, Rum uçaklarının Türk hava sahasına girmesi, havaalanlarından yararlanması ve gemilerin limanlardan yararlanması mümkün değildir. Bu, Türkiye'nin kesin bir politikasıdır. Bundan asla taviz verilmez'' dedi.

Şener'in bu sözleri akşam saatlerinde yapılan bir açıklamayla neredeyse yalanlandı. KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye'nin Rumlara limanlarını açmaması, ancak iyi niyet yaklaşımı olarak hava sahasını açması yönünde Ankara ile bir kaç ay önce mutabakata vardıklarını açıkladı.

Serdar Denktaş, bu iyi niyetli yaklaşımı, Avrupa Birliği (AB), BM ve Rum tarafının iyi değerlendirmesi ve benzer iyi niyeti Kıbrıs Türk tarafına da göstermesi gerektiğini söyledi. Bu konuda birkaç ay önce mutabakata varıldığını bildiren Denktaş, ''Tamamen bilgimiz dahilinde, zamanlamasını Türkiye ne zaman yapar, nasıl yapar o ayrı bir hikayedir ama yapılması gerektiği konusunda hemfikir olduğumuz bir adımdır'' diye konuştu.

KKTC Genç TV'de yayımlanan ''Ada Sabahı'' programında gazeteci Nazmi Pınar'ın sorularını yanıtlayan Serdar Denktaş, ''Türkiye'nin Rum tarafına hava sahasını açtığına'' yönelik haberlerle ilgili olarak, şunları söyledi: ''Türkiye'nin hava sahasını açması konusu, birkaç ay önce oturup mutabakata vardığımız ve limanların açılmaması ama hava sahasının açılmasıyla bu yöndeki iyi niyetimizin gösterilmesi konusunda bir mutabakat vardı aramızda. Hava sahasını açmak ne demektir, 'Kıbrıs (Rum) Hava Yolları' için ve Rum tarafı için ulaşımda büyük bir tasarruf demektir aslında. Türkiye üzerinden geçip gidebileceği destinasyonlara şu anda dolaşarak gitmek zorundayken, kendilerine doğrudan geçiş hakkı verilmiştir, önemli bir mali tasarruftur da.''

TAVİZ DEĞİL, İYİ NİYET
Bunun ''taviz değil iyi niyet'' olduğunu ifade eden Denktaş, ''Türkiye'den talep edilen neydi? Limanlarını açması. Türkiye limanlarını açmayacağını söylüyor, bu görüş devam ediyor. Tekrar ediyorum, ta başından dedik ki, limanları açmayalım, ancak bu konuda iyi niyetli olduğumuzu göstermenin bir yolu, kendilerine mali yönden de tasarruf sağlayacak hava sahasını açma noktasında olur, odur yapılan.''

AB ve BM'nin Rum tarafına baskı yaparak, Türkiye'nin iyi niyetini boşa çıkarmamasını beklediklerini kaydeden Denktaş, bunun, ''geri atılabilecek bir adım'' olduğunu belirtti ve ''Bu iyi niyetli adımı iyi değerlendirmek durumdadır AB de Rum tarafı da'' dedi.

LİMANLAR EŞ ZAMANLI
Türkiye'nin limanlarını Rumlara açmasının, KKTC'nin limanlarının
açılmasıyla eş zamanlı olacağının altını çizen Serdar Denktaş, ''Bunu
Rum tarafı da, AB de, dünya da bilecek. Burada Kıbrıs Türkünün
limanları kapalı iken, hava alanına direkt uçaklar inemezken
Türkiye'nin limanlarının Rum uçaklarına veya gemilerine açılması
mümkün değildir, olmayacak'' diye konuştu. Türkiye'nin iyi niyetine karşılık Rum tarafından iyi niyetli bir cevap geleceğini beklemediğini ifade eden Denktaş, Rum tarafının iyi niyetle değil, zoraki bastırmayla adım atabileceğini kaydetti. Denktaş, ''İyi niyetli, gönüllerinden kopan bir adım Rum
tarafından gelmeyecek, bunu artık kabullenelim. Baskıyla bir şeyler
olabilir. Bekleyip göreceğiz'' ifadesini kullandı.

PAPADOPULOS'UN SÖZLERİ
Bu arada, Rum basınına göre, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, ''Türkiye'nin, Larnaka Havaalanı'na giden yabancı uçaklara hava sahasını kullanma izni vereceğine'' ilişkin haberlerle ilgili olarak, şunları söyledi:

''Bu en azından on yıldır uygulanmaktadır. Avusturya havayolları ile gittiğim son Avusturya ziyaretim sırasında uçak Türk hava sahası üzerinden uçtu. Başka havayolları şirketlerinin Türk hava sahasını kullanması hiçbir zaman yasaklanmadı. Türkiye, etki yaratmak amacıyla asla yasaklamadığı bir şeyi sunuyormuş gibi gösteriyor'' Papadopulos, ''Ankara'nın bu hareketi, AB'nin 10 yeni üyesiyle Gümrük Birliği Protokolü'nü hayata geçirmesi konusunda baskı altında olduğu için yaptığı'' görüşünü savundu.

AA