BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,34
ALTIN 2.933,74
HABER /  GÜNCEL

Kıbrısta aldatılmışlık itirafı

Hisarcıklıoğlu, ''Kıbrıs'ta referandum sonrasındaki gelişmelerde, kendimizi aldatılmış görüyoruz'' dedi.

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Kıbrıs'ta referandum sonrasındaki gelişmelerde, Türkiye'deki işadamları olarak kendimizi (aldatılmış) olarak görüyoruz'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, ''TOBB 2006 Yılı 3. Yönetim Kurulu Toplantısı''nın ikinci bölümü öncesi, toplantıya katılacak KKTC Ticaret ve Sanayi odaları heyetleri ile birlikte yaptığı açıklamada, referandum sonrasındaki gelişmelerde Türkiye'deki işadamları olarak kendilerini ''aldatılmış'' gördüklerini söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni cezalandırmaya kimsenin hakkı olmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ambargoların kalkmasının en öncelikli talepleri olduğunu belirtti.

Böylece sadece Kuzey Kıbrıs'ın ambargosunun kaldırılmayacağını, aynı zamanda Akdeniz Havzası'nın tamamıyla serbest ticaret bölgesi haline geleceğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, bunun sadece Kuzey-Güney Kıbrıs meselesi olmadığını, Suriye, İsrail ve Filistin'in dahil olduğu Akdeniz Havzası sorunu olduğunu kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak Kuzey Kıbrıs'ın dünyaya entegrasyonu konusunda üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

KIBRIS HEYETİ

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Erdil Nami de referandum sonrası Avrupa'nın vaatlerini yerine getirmediği belirterek, bu getirmemenin keyfiyetiyle şu an oldukça ''nazik ve ciddi'' bir duruma geldiklerini söyledi.
Şu ana kadar sadece ''Yeşil Hat'' adı verilen bir tüzüğün yürürlükte olduğunu ifade eden Nami, ancak bu tüzüğün Kuzey Kıbrıs'ın yarasına merhem olmaktan uzak olduğunu dile getirdi.

Kuzey Kıbrıs'ın, Türkiye'nin son 3 yılda gösterdiği performansa paralel olarak geliştiğini, iyiye gittiğini belirten Nami, Rumlar ve Türkler arasındaki gelir farkını, son 4 senede Türkler lehine yarı yarıya azaldığını kaydetti.
''Avrupalıların yardımı olsa da olmasa da'' bu aradaki pariteyi kapatacaklarına dikkati çeken Nami, ''Bizde dinamizm var. Türk milletinin bir özelliği var, iki taşın arasına bizi koyup sıkıştırdığınızda daha çok çalışırız, üretiriz, kalkınırız. Bunu Avrupalı muhataplarımıza söylüyoruz'' diye konuştu.
Hükümetin ortaya koyduğu Kıbrıs Eylem Planı'nın çok doğru olduğunu belirten Nami, ''Planla 72 milyonluk Türkiye, küçük bir komşusuna gayet adil bir teklifte bulunuyor. Bu adaleti Avrupa anlamazsa bizim anlatmamız gerekiyor'' dedi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar ise Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Eylem Planı'nın, hem tarafları biraraya getirmek hem Kuzey Kıbrıs üzerindeki hem de Doğu Akdeniz'deki limanlar üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması için bir fırsat olduğunu belirtti.
Güney Kıbrıs'ın bu planı hiç incelemeden reddettiğini, böylece geçmişteki olumsuz tavrın yine sergilendiğini ifade eden Nami, bu planın kabul edilmesi için çaba harcamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.