BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Kıbrıslı Türkler raporu APde

Avrupa Parlamentosu'nun Kıbrıslı Türklerle ilgili kurduğu temas grubunun hazırladığı rapor, bugün tartışılacak.

Abone ol

Taslak raporda, Ada'da düzenlenen referandumun ardından, AB Komisyonu tarafından hazırlanan ve AB Konseyi tarafından kabul edilen, Kıbrıslı Türklerin ihracat yapmasına olanak sağlayacak ticaret tüzüğünün hayata geçirilmesine destek veriliyor.

Temas grubu, Rum kesiminin AB'ye üye olmasının ardından Avrupa Parlamentosu ve Kıbrıslı Türkler arasındaki teması sağlamak amacıyla 2005 yılında kurulmuştu.

Geçen yıl KKTC'ye düzenlenen üç ziyaret ve burada siyasi parti yöneticileri ile sivil toplum örgütleri temsilcileriyle yapılan temasların ardından kaleme alınan taslak raporda, Kıbrıslı Türklerin izolasyonlar sonucu yaşadıkları olumsuzluklara dikkati çekiliyor.

''Kıbrıslı Türklerin, izolasyonlara rağmen, 2004 yılından bu yana yaşam standardında düzelme olduğu'' yorumu yapılan raporda, ''bu durum özellikle turizmdeki ve dış yatırımdaki artışa'' bağlanıyor.

Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların ticaret, eğitim ve spor gibi alanlarda yol açtığı olumsuzluklara dikkat çekilen raporda, özellikle eğitim alanında gençlerin yaşadığı sıkıntılara atıfta bulunuluyor.

Kıbrıslı Türklerin ifade özgürlüğü

Raporda, ''Ada'nın iki kesiminde yönetimler tarafından ifade özgürlüğü, sanat ve basın alanındaki uygulamanın, uzlaşı arayışlarını olumsuz etkilediği'' eleştirisi yapılıyor.

"Lefkoşa'nın kuzeyinde AB Komisyonu'nun bir büro açması ve KKTC'ye yönelik mali yardımın önemli bir dönemin başlangıcı olacağı" yorumu yapılan raporda, "250 milyon euro tutarındaki mali yardımın, AB Komisyonu'nun Kıbrıslı Türklere desteğini artıracağı" ifade ediliyor.

Raporda, temas grubunun, Ada'nın iki kesimindeki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri arasındaki temasların güçlenmesine önem vereceği vurgulanıyor.

Temas grubunun raporunda, Ada'daki iki toplum arasındaki eğitim ve spor gibi alanlardaki işbirliğinin artırılmasına da destek verileceği belirtiliyor.