BIST 9.916
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.961,00
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıslı Türk ve Rum liderler buluşuyor

Kıbrıslı Türk ve Rum liderler iki yıl aradan sonra bugün yeniden görüşmelere başlıyor. İngiltere basını görüşmelere geniş yer ayırırken Guardian yazarı Helen Smith, birlikte yaşama dair hiçbir hatırası olmayan iki kuşak yetiştiğine dikkat çekiyor.

Abone ol

İngiltere basını Kıbrıslı taraflar arasında iki yıllık aradan sonra bugün başlayacak görüşmelere geniş yer ayırıyor.

Guardian'da Helena Smith imzasıyla yayımlanan analiz yazısında görüşmelerle birlikte her iki tarafta şüphelerin dile getirildiğini, üstelik birlikte yaşama dair hiçbir hatırası olmayan iki kuşak yetiştiğini söylüyor. Ancak Smith'e göre bu kez durum farklı olabilir. Dikkat çeken satırlar şöyle;

Olayların gelişimi, on yıl önce adadaki kavgalı topluluklar farklılıklarını gidermeye en çok yaklaştığında akla bile gelmeyecek şeyler, tahmin edilemeyecek bir umut ortamı yarattı. Kıbrıslı Rum lider Nicos Anastasiades ve Türk lider Derviş Eroğlu'yla buluştuğunda meselenin Afrodit'in adasında barıştan daha büyük olduğunu bilecek. Ankara, Atina ve Lefkoşa'da yetkililer Doğu Akdeniz'de keşfedilen geniş petrol ve doğalgaz yataklarının meseleyi tamamen değiştiren ve uzlaşmayı daha acil bir hale getiren bir unsur olarak tanımlıyor. Görüşmelerin yeniden başlatılmasında beklenmeyecek derecede aktif bir rol oynayan Washington, bölgedeki yataklarının sadece Kıbrıs'ta değil, İsrail ve Türkiye arasında bölgesel istikrar olmadan çıkartılamayacağı açıkça görülünce ağırlığını koydu."

Rum lider Anastasiades'in 'asıl zor işin' şimdi başladığını itiraf ettiğini belirten yazar, Kıbrıslı Rum yetkililerin Türkiye'de 'büyük bir değişimden' bahsettiğini ve petrol ve doğalgaz yataklarının sınırötesi işbirliğini geliştirebileceğine dair güvenden bahsettiklerini söylüyor.

Yazar şöyle devam ediyor;

"Uzmanlar Türkiye'nin eleştirilerin hedefindeki lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle skandallara bulaşmış hükümeti ateş altındayken ve Mart'taki seçimlerle daha önce görülmemiş bir baskı altına girerken bir dış politika başarısını memnuniyetle karşılayacağını söylüyor. Anastasiades barış şansını bir 'kazan kazan durumu' olarak niteliyor. 'Kıbrıs'ın uluslararası arenada tanınan güney kesimi 1974'ten bu yanaki en büyük mali krizini yaşar, Kıbrıslı Türkler de giderek artan oranda tecrit olup, yoksullaşırken daha iyi bir zaman olamazdı' diyor."