Kıbrıs'ın güneyinde tartışma yaratan kurtarma programı müzakere edildiği sırada, yaklaşık iki haftadır kapalı kalan bankalar bugün açılırken yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Abone olKıbrıs'ın güneyinde tartışma yaratan kurtarma programı müzakere edildiği sırada, yaklaşık iki haftadır kapalı kalan bankalar bugün açılırken yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Dün gece nakit parayla yüklü olduğu belirtilen kamyonlar, silahlı polisler eşliğinde Merkez Bankası'na götürüldü.
Hesapların boşalmasını önlemek için günde 300 Euroluk bir para çekme limiti getirildi.
Kıbrıs, paranın dolaşımına kısıtlama getiren ilk Euro Bölgesi üyesi ülke oldu.
Uzmanlar paranın dolaşımına konulan kısıtlamaların önemli bir AB prensibinin açık ihlali olduğunu söylüyor.
IMF ve Euro Bölgesi'yle yapılan kurtarma planı anlaşması uyarınca, bankalarda 100 bin Euro'nun üzedinde parası bulunanlardan yüzde 40'a varan vergi kesilecek ve karşılığında banka hisseleri verilecek.
Kıbrıs yönetimi bu vergi yoluyla 5,8 milyar Euro toplayıp, 10 milyar Euro tutarındaki kurtarma kredisini almaya hak kazanmaya çalışıyor.
Daha önceki planda 100 bin Euro'nun altındaki hesaplardan da vergi kesilmes öngörülüyordu, ancak parlamento geçen hafta bu planı reddetti.
Para dolaşımına kısıtlama
Bankalar açılırken, hesapların boşalmasını önlemek için 300 Euroluk para çekme limitinin yanı sıra çekler de nakite çevirilemeyecek. Banka ve kredi kartlarına da 5 bin Euroluk bir harcama limiti konuldu.
Hükümet ve Merkez Bankası dışındaki kişi ve kuruluşlar da, 200 bin Euro'nun üzerindeki ödemeleri sadece özel bir komisyonun onayıyla
yapabilecek.
Ülke dışına yapılabilecek havalelere 5 bin Euroluk limit konulurken, Ada dışına çıkanlar yanlarına bin Euro'dan fazla nakit alamayacak.
Dün gece kısıtlamaları protesto eden eylemciler Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde eylem yaptı.
Maliye Bakanı Mihalis Sarris, kısıtlamaların geçici olduğunu söylüyor. Ancak birçok ekonomi uzmanı, önlemlerin aylarca devam edebileceği görüşünde.
Bu arada, ülkenin en büyük ticari bankası olan Kıbrıs Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Yannis Kipri, görevden alındığı haberlerini doğruladı.
Kipri, Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'ndan oluşan 'troykanın talebi' üzerine görevden alındığını söyledi.
Ancak bir Avrupa Komisyonu Sözcüsü, Kipri'nin görevden alınmasını istemediklerini belirtti.
Kıbrıs Bankası, batan ve tamamen kapatılmasına karar verilen Halk Bankası'nın 'hala iyi olan kısımlarıyla' birleştirilecek.