KKTCnin Kıbrıs Türk Devleti ifadesiyle yer alması için hazırlanan tasarı oy birliği ile kabul edildi.
Abone olİslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliğinin (İKÖPAB) 4'ncü Konferansının kapanış oturumunda, KKTCnin, İKÖPAB nezdinde Kıbrıs Türk Devleti ifadesiyle yer almasına ilişkin bir tasarı oybirliğiyle kabul edildi.
İslam Konferansı Örgütüne (İKÖ) üye ülkeler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini (KKTC) Kıbrıs Türk Devleti olarak tanıma kararı aldı. İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliğinin (İKÖPAB) 4. Konferansında, KKTCnin İKÖPAB nezdinde Kıbrıs Türk Devleti ifadesiyle yer almasına ilişkin tasarı oy birliğiyle kabul edildi.K onferansın kapanış oturumunda, İKÖPABda Kıbrıs Müslüman Türk Toplumu olarak gözlemci statüsünde bulunan KKTCnin Kıbrıs Türk Devleti ifadesiyle yer alması için hazırlanan tasarı da ele alındı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda, konuya ilişkin tasarı oybirliği ile kabul gördü.
OTURUM BAŞKANI ARINÇ
İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliğinin (İKÖPAB) 4. Konferansının kapanış oturumu, TBMM Başkanı ve İKÖPAB Dönem Başkanı Bülent Arınçın başkanlığında yapıldı. Arınç, oturumun basına açık gerçekleştirilen ilk bölümünde gözlemci ülke statüsündeki KKTCnin Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlunu, Kıbrıs Müslüman Türk Toplumu Meclis Başkanı anonsuyla, konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti. KKTC Meclis Başkanı Ekenoğlu, bu konferans aracılığıyla 40 yılı aşan bir süredir çözüm bekleyen Kıbrıs sorununa dikkati çekmek istediğini kaydederek, 2004 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen referandumlar ile Kıbrıs Türk halkının barış ve çözüm isteğinin kesin bir ifadeyle kanıtlandığını söyledi. Annan Planına Kıbrıslı Türkler tarafından yüzde 65 oranında evet oyu verildiğini, Kıbrıslı Rumların ise bu plana yüzde 76 oranında hayır dediğini anımsatan Ekenoğlu, referandumun ardından AB Komisyonunun Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kaldırılması gerektiğine dikkati çektiğini hatırlattı.
TÜRKİYEYE KARŞI ŞANTAJ
Ekenoğlu, 1 Mayıs 2004te ABnin bir yanlışa onay vererek Rum yönetimini Kıbrısın bütünü adına AB tam üyesi olarak kabul ettiğini anlatan Ekenoğlu, ardından Rum yönetiminin AB üyeliğinden kaynaklanan avantajla Türkiyeye karşı şantaj siyasetini gündeme getirdiğini söyledi. Ekenoğlu, Kıbrıs sorununun gerçekçi çözümünün Annan Planı zemininde bulunabileceğine işaret ederek, Annan Planında öngörüldüğü şekilde yeni Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti iki halkın siyasal eşitliğine dayalı Kıbrıs Türk Devleti ve Kıbrıs Rum Devleti temelinde şekillenecektir dedi.