AB ve IMF'nin Kıbrıs bankalarını iflastan kurtarmak için üzerinde anlaşmaya vardığı 10 milyar Euro'luk kurtarma paketi, halkın tepksini çekti. Mevduat sahiplerinin birikimlerinde kesintiye gidilmesini öngören anlaşmanın görüşmeleri yarına ertelendi.
Abone olKıbrıs parlamentosu, bankaları iflastan kurtarmak için verilmesi tartışmalı kurtarma paketi görüşmelerini yarına erteledi.
Avrupa Birliği ve IMF’nin Kıbrıs bankalarını iflastan kurtarmak için üzerinde anlaştığı 10 milyar Euro’luk kurtarma paketi halkın tepkisini çekmişti.
Anlaşmaya göre, Kıbrıs bankalarında 100 bin Euro’dan az paraya sahip olanların hesaplarından, bir kereye mahsus yüzde 6.75 oranında, 100 bin Euro’yu aşan mevduatlardan da, yine bir kereye mahsus yüzde 9.9 oranında kesinti yapılacak.
Kıbrıs’ta bütçe açığının kapatılması, bankacılık sektörünün küçültülmesi ve vergilerin arttırılması talep edilen anlaşma uyarınca, yabancı şirketlere uygulanan yüzde 9 oranındaki verginin de yüzde 12,5’e çıkartılması, faiz gelirlerinin de yüzde 20’sinin kesilmesi öngörülüyor.
Adanın güneyini ekonomik krizden kurtarmayı hedefleyen planın açıklanmasından sonra halk, birikimlerini çekmek için bankalara akın etti.
Mevduat sahiplerine, kesintilerin karşılığında, hesaplarının bulunduğu bankalardan hisse tahsis edilecek.
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, anlaşmanın “acı verdiğini” ama iflasın önüne geçebilmek için gerekli olduğunu söyledi.
Muhalifler ve mevduat sahiplerinin yanı sıra Ada’nın güneyinde yaşayan yabancılar da teklife tepki gösterdi.
AB ve IMF’nin üzerinde anlaşmaya vardığı 10 milyar Euro’luk kurtarma paketinin yürürlüğe girebilmesi için parlamentodan geçmesi gerekiyor.