KIBRIS müzakerelerine üç garantör ülke olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de katıldı. Türkiye Kıbrıs için 3 şartını açıkladı. Bundan biri garantörlük hakkı oldu. Rum kesimi ve Yunanistan buna itiraz etti.
Abone olCENEVRE'de dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşen Kıbrıs görüşmelerine 18 Ocak'a kadar ara verildi. Her iki tarafın sunduğu haritalar çelik kasaya kilitlenirken, Kıbrıs'ta iki toplumlu federe devlete doğru yol alınmaya başlandı.
Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin de hazır olduğu son görüşmede Türkiye ve Yunanistan, garantörlük sistemi konusundaki taleplerini net bir şekilde masaya koydu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 3 şart masaya koydu ve Türkiye’nin garantörlüğünün devamını istedi. Rum ve Yunanlılar, tam aksi yönde taleplerde bulundu.
TÜRKİYE'NİN 3 ŞARTI
Bakan Çavuşoğlu Kıbrıs konusunda Ankara’nın taleplerini 3 madde halinde sıradalı;
1- Garantörlük kalacak: Bölgemizin içinde bulunduğu ortam da dikkate alındığında, 43 yıldır adadaki güvenlik ve istikrarın temel dayanağı olan ‘Güvenlik ve Garanti’ düzenlemesinin devam etmesi bir gerekliliktir.
2 - Anlaşma AB hukuku olacak: Varılacak kapsamlı çözümün temel unsurlarının AB birincil hukuku haline getirilmesi, çözüm anlaşmasının hukuki güvenilirliği ve kesinliği açısından vazgeçilmezdir. (AB ülkeleri parlamentolarında onaylanıp değişmez AB hukuku olarak kabul edilmesi.)
3 - Türklere AB vatandaşı hakkı: Çözümün AB boyutuna ilişkin bir diğer önceliğimiz, ülkemizin AB üyeliğine kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, adada dört özgürlükten AB vatandaşlarıyla eşit şekilde faydalanmasıdır. (AB vatandaşlarının 4 özgürlüğü: Serbest dolaşım, yerleşim, işyeri kurma ve mülk edinme.)
YUNAN BAKAN ‘ALLAH’ DİYEREK BAŞLADI
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas ise, garantörlük sisteminin çağdışı kaldığını ileri sürdü ve Türk askerinin geri çekilmesini istedi. Sözlerine Türkçe ‘Allah’ ifadesiyle başlayan Kocyas, “Allah zar attı, bizi dünyanın bu köşesine yanyana bıraktı. Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs dostluk anlaşması imzalasın. Askerin çekilmesi için geçiş süreci olabilir, ancak bir AB ülkesinde garantiler ve yabancı askerler olamaz. Güvenlik, uluslararası bir polis gücüyle çözülebilir” dedi.
18 OCAK'A KADAR ARA VERİLDİ
Kıbrıs Konferansı'na 18 Ocak'a kadar ara verildi. Mevlüt Çavuşoğlu, "18 Ocak'ta yardımcılarımız tekrar bir araya gelecekler, her ülke kendi başkentlerinde tüm bu konularla ilgili somut önerilerini hazırlayacaklar." dedi.
HARİTALAR ÇELİK KASADA
Kıbrıs müzakerelerinin çarşamba günü yapılan oturumuna her iki taraf da haritalarla gelmişti. Türk ve Rum tarafı konferansta kendi haritalarını sundular. Haritalar, iki tarafın harita uzmanlarının kontrollerinin ardından BM'nin çelik kasasına alınarak kilitlendi.