BIST 8.732
DOLAR 34,25
EURO 37,11
ALTIN 3.008,08
HABER /  DÜNYA

Kıbrıs halkı çözümden ne anlıyor?

BM tarafından yapılan Kıbrıs'ta yapılan iki toplumlu anket sonuçları açıklandı. İşte 2 halkın beklediği çözüm.

Abone ol

BM'nin adadaki varlığı, iki toplum arasındaki ilişkiler ve muhtemel çözüm hakkında KKTC'li Türk ve Kıbrıslı Rumların görüşünü almak amacıyla UNFCYP tarafından yaptırılan iki toplumlu anketin sonuçları, bugün ara bölgedeki Ledra Palace Otel'de düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Anket sonuçlarına göre, iki toplumun çoğunluğu, yakın gelecekte Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm olasılığına kuşkuyla bakıyor. Buna karşın yine çoğunluk, bugünkü durumun çözüm olmadığına da inanıyor.

RUMLAR ÜNİTER DEVLET YANLISI TÜRKLER FEDERAL

Kıbrıslı Rumların çoğunluğu üniter devletten yana tercih belirtirken, Kıbrıslı Türkler iki devletli çözümden yana görüş belirtti. Her iki tarafın çoğunluğu, karşı tarafın bu ilk tercihlerini benimsemiyor.

Federal çözüm ise her iki tarafın da ikinci tercihi olarak çoğunlukta. Bu durum için ''federal çözüm en iyi umut'' denilen anket değerlendirme raporunda, ''plan ne olursa olsun federal çözümü tamamen reddetmek, iki toplum tarafından düşünülmemektedir'' ifadelerine yer verildi.

Raporda, ''federal çerçeve içerisinde yaşamayı kabul edenler arasında Kıbrıslı Rumlar bir federasyon yapısını 'tahammül edilebilir' olarak değerlendirirken, Kıbrıslı Türkler ise bu yapıyı 'tatmin edici' buluyorlar'' görüşü de dikkat çekti.

Raporda, Kıbrıslı Rumların yüzde 35'inin, Kıbrıslı Türklerin ise yüzde 30'unun federal bir çözüme kesinlikle karşı olduğu da kaydedildi.