BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,62
ALTIN 3.009,21
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs gerçeğini Kıbrıslı yazar yazdı

Kıbrıs'ta olup biteni Kıbrıs doğumlu gazeteci Metin Münir, kendi bakış açısıyla yazdı

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Herkes Kıbrıs'ta açılan o pankarta ve sonrasında Başbakan Erdoğan'ın gösterdiği sert tepkiye odaklandı. Bir süredir KKTC'de devam eden huzursuzluğun neden kaynaklandığına dair medyada haber yer almadı. Olayların perde arkasını adayı iyi bilen Kıbrıs doğumlu Milliyet yazarı Metin Münir, bugünkü köşesinde yazdı: KKTC HER YÖNÜYLE DÖKÜLÜYOR

KKTC'yi çöken muz cumhuriyetine benzeten Münir, doğduğu memleketi için acı konuştu. Münir'e göre Anayasa'dan başlayarak her şeyin değiştirilmesi gerekiyor ve Türkiye'nin önderliği olmadan da bu başarılamaz.

RANT PAYLAŞIMI VE KAVGA

Münir, sendikaların Lefkoşa'da düzenlediği mitingin arkasındaki ana nedeni yazısının girişinde şu sözlerle özetliyor: "AKP, Türkiye’de olduğu gibi Kıbrıs’ta da oyunun kurallarını değiştirmeye başladı. Türkiye’de olduğu gibi, orada da kurulu düzenin tepesinde olanların ayaklarına basıyor, keyiflerini kaçırıyor ve nemalarını kesiyor"

Küresel krizin KKTC'de taşları yerinden oynattığını ve yardımla yaşayan özel sektör düşmanı sistemin iflas ettiğini söyleyen Münir, kapısına dilenci tası ile gelen KKTC hükümetine Türkiye'deki iktidarın para vermek yerine yeni bir ekonomik program önerdiğini yazdı.

KÜRESEL KRİZ SONRASI KKTC'YE EKONOMİK PROGRAM ÖNERİLDİ

AK Parti iktidarının bir anlamda KKTC'de IMF'lik yaptığını bunun da çıkar gruplarının menfaatlerini zedelediğini iddia eden Münir, programın baltalanma sürecini şu sözlerle anlatıyor:

MAAŞLARIN VERGİLENDİRİLMESİ VE VE ON ÜÇÜNCÜ MAAŞ

(...)Müflis, kokuşmuş ve en temel hizmetleri bile sağlamaktan aciz kamu sektörüne disiplin getirmeyi amaçlayan program ilk günden tepki çekti. Çünkü kurulu düzenden palazlanan bazı politikacıların, sendikaların, memurların ve siyasilere sırtını dayayan iş adamlarının çıkarına dokunacaktı.
Hoşnutsuzluğu iki neden doruğa çıkardı. Memur emeklilerinin maaşlarının vergilendirilmesi. Ve memurların on üçüncü maaşının ödenmemesi. Gerçi emekli maaşlarına konan vergi daha sonra anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi ve on üçüncü maaş da birkaç gün önce ödendi.

GEÇEN YILIN BÜTÇESİ DENK KAPATILDI

Ama sendikaların düzenlediği miting iptal edilmedi. Çünkü Ankara memurların ve onlardan aldığı kesintilerle ayakta duran sendikaların yüreğine korku salmıştı. Bu korku memur maaşlarının ayakta tuttuğu esnafa da bulaştı.
Mitingde konuşanlar ekonomik programı ve hükümeti eleştirdi. Aslında ekonomik program sonuç vermeye başladı. Geçen yılın bütçesi denk kapatıldı ve küçük bir büyüme elde edildi. Önemli olan programın rafa kaldırılması değil tersine kararlılıkla sonuna kadar götürülmesi ve özel sektörü ayağa kaldıracak önlemlerle desteklenmesidir."