2010 yılında sermaye artırımına katılmadığı için yüzde 15 hissesini Koreliler'e veren Kibar Holding, 75 milyon dolar ödeyerek Hyundai Assan'daki payını yeniden yüzde 30'a çıkarttı.
Abone olVatan Gazetesi'nin haberine göre 1.1 milyar liralık dev yatırımla İzmit fabrikasında yeni i10 modelini bantlardan indirmeye başlayan ve üretim kapasitesini 200 bin adede yükselten Hyundai Assan'ın ortaklık yapısında değişikliğe gidildi. Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, 2010'da i20 yatırımı sonrası sessiz sedasız yüzde 15'e gerileyen payını, yeniden yüzde 30'a çıkarttı.
Kibar, yüzde 15'lik hisseyi yaklaşık 75 milyon dolara geri aldı. Hyundai Assan'ın da Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Ali Kibar, 'Hisseleri geri aldım. Zaten teknik bir durumdu. Ödemeler devam ediyor' açıklamasını yaptı. i10 yatırımının Hyundai Assan'a büyük güç kattığını ve ihracatın çok iyi gittiğini belirten Kibar, şunları kaydetti:
Cebimiz para görmedi
'Daha cebimiz para görmedi ama bu yıl inşallah yıllar sonra ilk kez kâra geçmiş olacağız. i10 Avrupa'da çok tutuldu, yeni i20 geliyor. Araç ilk kez Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtılacak. 8 yıl sonra yeniden kâr edeceğiz. Hyundai Assan 1997'den sonra tarihinde ikinci kez kârla tanışacak. 2005'te de kâra geçmiştik.'
Ali Kibar, Hyundai Assan kâra geçmediği için Güney Koreliler'in 2010'daki sermaye artırımına katılmamıştı. Para yatırmadığı için Kibar Holding'in Hyundai Assan'daki payı yüzde 15'e inmişti. Kibar, rahatsızlığını şu sözlerle Vatan'a anlatmıştı: 'Ailem ayrılmamı istiyor ama Hyundai Assan'daki ortaklığımdan çıksam da çıkmasamda yüzde 15 hissemi geri alacağım.'
Uzakdoğulular'da hep aynı senaryo
1990'da Kibar Holding'in Hyundai distribütörlüğünü üstlenmesiyle başlayan, Temmuz 1997'de yüzde 50-50 ortaklıkla kurulan İzmit fabrikasıyla devam eden macerada ilk olarak hisse değişimi 2007'de yaşanmıştı.
O dönem Matrix üretimini Türkiye'ye veren Hyundai, şirketteki payını yüzde 70'e çıkararak, çoğunluğu ele geçirmişti. Toyota, Honda gibi Uzakdoğulu otomotiv üreticilerinin Türkiye'deki yatırımlarında aynı senaryolar izlendi. Türkiye'ye Sabancı Holding'le giren Toyota, şirketin tek sahibi oldu. Anadolu Grubu'yla ortak olan Honda da hisselerin tamamını ele geçirdi.