Ulaştırma Bakanlığı, köprü ve otoyol geçişlerinde kullanılan OGS ve KGS sistemleriyle ilgili değişikliğe gidiyor.
Abone olUlaştırma Bakanı Binali Yıldırım, otoyol geçişlerinde en büyük sorunun Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) ile Otomotik Geçiş Sistemi (OGS) olmak üzere iki farklı sistemin olduğunu belirterek, birkaç ay içinde devreye alacakları Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile "KGS gibi kolay temin edilen, OGS gibi hızlı geçiş sağlayan" bir dönem başlatacaklarını söyledi. Daha ekonomik olacağı söylenen HGS, ilk olarak İzmir-Çeşme Otoyolu'nda başlayacak.
İzmir Ak Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, daha önce kaldırılması ve ücretsiz hale gelmesi ile gündeme gelen İzmir Güzelbahçe gişeleriyle ilgili bir gelişme olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtladı. Bakan Yıldırım, bu konuda güncel bir çalışmaları olduğu yanıtı verdi. Otoyol gişelerindeki en büyük sorunun daha hızlı geçişe imkan sağlayan OGS ile aracın durup geçmesini öngördüğünden ciddi zaman kaybına yol açan KGS sistemi olmak üzere iki sistemin bir arada uygulanması olduğunu aktaran Yıldırım, "Şu anda yaptığımız çalışma ile kısa süre sonra bunu tek sisteme dönüştürüyoruz. Bu da OGS sistemi gibi olacak ama mevcut OGS gibi değil. Mevcut OGS ile ortak çalışılan ancak kolay temin edilen, KGS gibi kolay temin edilen bir sistem olacak. Çok daha ekonomik bir sistemi OGS'ye entegre edeceğiz. Böylece o bahsedilen olumsuzluk tamamen ortadan kalkmış olacak. Gişelerin kalkmasına da ihtiyaç kalmayacak" dedi. Uygulamanın ilk olarak İzmir- Çeşme otoyolundan başlayacağını da duyuran Yıldırım, "Çalışmalar bir kaç ay içinde biter. Bu sistemin adı HGS, Hızlı Geçiş Sistemi ama OGS diye de söyleyebiliriz. İkisi birbiriyle konuşan, birlikte çalışan sistemler olacak" bilgisini verdi.
İZMİR'DEN ADAYLIK SORUSUNA YANIT YOK
Seçimlere çok az bir zaman kaldığını, yapılacak genel seçimlerle ilgili kararın Mart ayı başında TBMM'ye gönderileceğini anlatan Bakan Yıldırım, ayın 10'una kadar da bir kararın çıkmış olacağını böylece 12 Haziran seçimlerinin kesinlik kazanacağını dile getirdi. Gazetecilerin İzmir'den milletvekili adayı olup olmayacağı yönündeki sorularına yanıt vermeyen Yıldırım, "Kimin, nereden aday olacağı benim irademin dışında olan bir konudur. Bir beyanatta bulunmam sözkonusu değil ama nereden aday olursak olalım görevimiz ülkemize hizmet etmektir. Ben İzmir milletvekili değilim diye bugüne kadar İzmir'e nasıl yaklaştıysam bundan sonra da Hükümetimiz aynı şekilde yaklaşacak. Arzu ettiklerine saygımız var ama seçimlerle ilgili şu anda gündem yok. Dolayısıyla bu konuyu konuşmanın da çok bir anlamı yok" diye konuştu.
BAŞBAKAN'LA KILIÇDAROĞLU İZMİR'DE BULUŞACAK
Ulaştırma Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa kurduğu İZBAN şirketi ile hayata geçirdiği 80 kilometrelik Aliağa- Menderes Hafif Raylı Sistemi'nin açılışının 6 Mart 2011'de Alsancak Garı'nda gerçekleşeceğini hatırlatan Bakan Yıldırım, açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılacağını ifade etti. Yıldırım, "Böylece İzmir bir kez daha farklılığını ortaya koyacak. Siyasette hoşgörünün ve uzlaşmanın merkezi olduğunu da İzmir Türkiye'ye göstermiş olacak" dedi.
Bakan Yıldırım, inşaatı her iki taraftan başlayacak İstanbul-İzmir Otoyolu için de 27 Şubat 2011'de saat 15.00'te Cumhuriyet Meydanı'nda bir tören düzenleyeceklerini belirterek İzmirlileri davet etti.
LİBYA'DA BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
Libya'daki olaylar üzerine İDO'ya ait iki gemi ile Türk Hava Yolları uçağının bölgeye gönderilmesi sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirme yapan Yıldırım, "Libya'da iş yapan müteahhitlerimiz var. Orada da çok sayıda gerek işçi, gerek teknisyen düzeyinde vatandaşımız var. Burada yaşanan olaylardan dolayı vatandaşlarımızın emniyetle tahliyesi bizim için öncelikli bir konu haline gelmiştir. İlk günden beri yaptığımız çalışmalar, Libya makamlarıyla koordinasyon neticesinde bugüne kadar bir uçak yolcularını alarak geldi. Bingazi ve Derme şehirlerinde şu anda olayların devam ettiği ve orada uçakların inişine güvenlik nedeniyle izin verilmediğini biliyoruz. Ancak bizim uçaklarımız her an hazır.
Gerekli diplomatik görüşmeler sürüyor. Vatandaşlarımızın bir kısmı, 600 civarında kişi Bingazi Havaalanı'nda bekliyorlar. Şartlar oluştuğunda alınması ve Türkiye'ye getirilmesi sağlanacak" dedi. Yıldırım, herhangi bir ihtimale karşı da İDO'ya ait bin 200 yolcu kapasiteli 2 feribotun saat 13.00 itibariyle hareket ettiğini, yaklaşık 22 saat sonra birinin Tripoli'ye, birinin de Derme'ye giderek orada toplanan vatandaşları alacağını aktardı. Yıldırım, bu konuda kurulan kriz merkezinin kurulduğunu, diğer yandan da feribotlara refakat edecek Deniz Kuvvetleri'ne ait bir fırkateynin görevlendirildiğini de sözlerine ekledi.