KEY'de yaşanan buyük kaosun nedeni belirlendi. Devlet kendi güvenliğini tehlikeye mi attı? İşte ayrıntılar;
Abone ol KEY hesabı ödemeleri dün ‘sorunlu’ başladı. Vatandaşa bilgi vermek için hazırlanan internet sitesi kilitlendi, Ziraat Bankası şubelerinin önünde uzun kuyruklar oluştuKEY ödemelerinin ilk gününde pek çok şehirde Ziraat Bankası şubelerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. Vatandaşlardan bir kısmı meblağı çok düşük bulurken, bir kısmı da yıllarca maaşından KEY kesintisi yapıldığı halde hak sahibi olmadığını öğrendi. KEY’de 8.5 milyon hak sahibine toplam 2.8 milyar YTL ödenecek.
Dün ödemeleri başlayan Konut Edindirme Yardımı (KEY) hakkında bilgi almak isteyen vatandaşların internette yeni açılan www.keyodemeleri.com adresine gösterdiği yoğun ilgi internet sitesini çökertti.
KEY’den ne kadar para alacağını öğrenmek isteyen vatandaşların internete akın etmesi, buna hazırlıklı olmayan siteyi çalışmaz hale getirdi. KEY için hazırlanan çağrı merkezinde de sorunlar yaşandı. Çağrı merkezine ulaşmayı başaran vatandaşlar, buralardan da bilgilere ulaşılmaması sebebiyle, sordukları soruların yanıtlarını alamadılar. Resmi Gazete’nin internet sitesi de yoğun ilgi nedeniyle gün boyunca açılmadı.
KEY ödemeleri için hazırlanan siteye 4 bin kişinin aynı anda girebileceği bir sistem kurulduğu belirten yetkililer, yoğunluğun 2 gün sürebileceğini ifade etti.
Sunucu kiralanmalıydı
‘Keyodemeleri.com’u hazırlayan Emlak GYO, 8.5 milyon hak sahibini ilgilendiren bir site için geçici olarak kiralanacak sunucular (server) sayesinde böylesine bir sorunun önüne rahatlıkla geçilebilirdi. 4 bin kişinin aynı anda girebileceği bir altyapı yerine, maliyeti 10 bin dolarlarla ifade edilebilecek kiralamayla tüm bilgi ihtiyaçları yine bu adresten sorunsuz olarak karşılanabilirdi. Limitsiz bir bant genişliği ve güçlü sunucular böylesine bir sistemin ancak ayakta kalması sağlayabilir.
Tecrübeyle sabit!
Geçmişte ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı gibi kurumlar da belirli dönemlerde internet sitelerine gelen yoğun talep nedeniyle sorunlar yaşamış, bu tecrübelerin ardından altyapılarını kuvvetlendirmişlerdi. Devletin bu işlemler için kullanabileceği bir altyapı merkezi olmadığından, kurumlar kendi ihtiyaçlarına özel altyapı sistemi kurma veya kiralama işlerini Türkiye’de kendileri yapıyor. Kurumlararası bilgi paylaşım merkezi olmaması da sorunlara yol açıyor.
Vatandaş üç ay içinde itiraz edebilecek
Kimlik numarası ile yapılan sorgulama sonucunda listede isimleri yer almaması, sosyal güvenlik numarası ile yapılan sorgulamada kimlik numarasının bulunmaması ya da KEY hak sahibi olduğunun ve ödeme miktarının doğru olmadığının ileri sürülmesi halinde üç ay içinde öncelikle çalışmış oldukları kurumlara, bu kurumlardan sonuç alınamaması durumunda ise sosyal güvenlik kurumlarına müracaat edilebilecek.
Hak sahibinin ölmüş olması halinde, veraset ilamına dayanılarak yapılacak ödemelerde yasal mirasçıların tümü aslen/vekaleten birlikte başvuracak veya miras ortaklığına temsilci atanabilecek. İştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete dönüştürüldüğüne ilişkin mahkeme kararının sunulması durumunda ise hisse oranında ödeme yapılacak.
Vekâletname ile yapılacak ödemelerde, genel vekaletnameye istinaden ödeme yapılabilecek, özel bir vekâletname istenmeyecektir. Ancak, ibraz edilecek genel vekaletnamede vekilin bankadan para çekme yetkisi bulunacak. 5 yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazine’ye gelir olarak kaydedilecek.
TC kimlik numarası bulunmayan, sadece sosyal güvenlik numarası bulunan hak sahiplerine ödeme yapılmayacak.
Hacker’lar tetikte!
KEY listeleriyle birlikte 8.5 milyon kişinin TC Kimlik ile sosyal güvenlik numaralarının internette yayımlanması tartışma konusu oldu. Kişiye özel bu bilgilerin bilgisayar korsanlarının (hacker) eline geçebilecek olması rahatsızlık yarattı. Çünkü, farklı e-devlet uygulamalarında kullanılabilecek olan bu bilgiler, kişilerin adres ve telefon numaralarına da ulaşma imkânı tanıyor. Birçok ülkede bu tür bilgiler gizlilikle saklanırken, Türkiye’de devlet eliyle internete açılması, bilginin güvenliğiyle ters düştü. Aslında bu gibi uygulamalarda kullanıcının TC kimlik numarası girerek arama yapılması sağlansaydı, böyle bir risk ortadan kalkmış olurdu.
Milliyet