BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

KEY alacak 406 bin kişi nerede!

Mart ayında yayımlanan listelerde KEY ödemesi almaya hak kazanan kişilerin 406 bin'i ödemesini almadı...

Abone ol

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesi amacıyla Mart ayında yayımlanan listeler kapsamında ödemeler devam ederken, halen 406 bin kişi listede bulunduğu halde parasını almak için bankaya gelmedi veya parasını alamadı. Bu kişiler için tahakkuk ettirilen KEY parası toplam 30 milyon lira düzeyinde.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, KEY paralarının ödenmesi amacıyla 21 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan listeler kapsamında, 22 Nisan itibariyle 1 milyon 279 bin kişiye 538 milyon 436 bin lira ödeme yapıldı. Listede, 1 milyon 685 bin kişi bulunuyordu. Liste kapsamındaki kişilere yapılacak toplam ödeme ise 567 milyon 928 bin liraydı. Buna göre, 406 bin kişi, listede yer aldığı halde halen KEY parasını alamadı. Kaba bir hesaplama yapılırsa, bu kişilerin ortalama 74 lira KEY parası alması mümkün görünüyor.

Bazı kişiler listede olduğu halde parasını almak için başvuruda bulunmazken, yüzbinlerce hak sahibi, listede yer almadığı, listede isim-TC numarası yanlışlıkları bulunduğu için parasını alamıyor. Yine yüzbinlerce kişi, parasını alamadığı veya adına eksik tutar tahakkuk ettirildiği gerekçesi ile işyerlerine, ilgili sosyal güvenlik kurumuna ve Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'na itirazda bulunuyor.

Sadece kurumların gönderdiği bilgilere göre ödeme listelerini hazırlamakla görevli olan Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi, her gün şikayete gelen onlarca hak sahibi yüzünden zor koşullarda çalışmalarını sürdürmeye çalışıyor. Sadece kurumların gönderdiği listeler üzerinden işlem yapabilen kurum, bireysel itirazlara ilişkin bir işlem yapamamasına karşın, vatandaşları bilgilendirmeye gayret ediyor.

Şimdiye kadar 54 binden fazla kişiye yazılı olarak bilgi veren birim, kişileri kendi çalıştıkları kurumlara ve ilgili sosyal güvenlik kurumuna başvurmaları konusunda uyarıyor. Ancak yine de kurumun önünde bekleyen insanlar ile kurum çalışanları arasında ciddi boyutlara varan tartışmalar yaşanıyor. İstenmeyen durumların yaşanmaması için birimin kapısının önünde sürekli güvenlik elemanı bekletiliyor. Açıklamalardan ikna olmayan bazı hak sahipleri, birim çalışanlarına hakaret etmekten, hatta suçlayıcı ifadeler kullanmaktan geri kalmıyor.

Özellikle listenin Resmi Gazete'de yayımlandığı 21 Mart'tan sonra hergün yüzlerce insanın birime geldiğini belirten yetkililer, bu kişilere açıklama yapmaktan, sistemi anlatmaktan ve yaşanan kargaşa nedeniyle 2 hafta hiç çalışamadıklarını belirttiler. Birim olarak, kurumların kendilerine gönderdikleri bilgilerden listeleri oluşturmaya çalıştıklarını ve hataların belirlenmesi halinde bu listelerin ''hataların kaynakları ve hata nedenleri'' gösterilerek kurumlara iade edildiğini anlatan yetkililer, Haziran ayında yeni liste çıkarılabilmesi için, bu hata listelerinin en kısa sürede gönderilmesi, ayrıca ilgili kurumlar tarafından düzeltilip tekrar KEY Birimi'ne iletilmesi gerektiğini vurguladılar. Bu çalışmaların aksamaması için, vatandaşların, KEY Birimi'ne değil, çalıştıkları kuruma veya ilgili sosyal güvenlik kurumuna başvurması gerekiyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, ilgili kurumlar tarafından gönderilen listelerde belirlenen hatalar, her bir hata için ayrı dosya halinde ilgili kuruma iade ediliyor. Kurumların gönderdiği listelerdeki hatalar, ''önceden kullanmış, parasını almış olanlar'', ''TC numarası aynı, isim-soyadı farklı olanlar'', ''TC numarası olmayanlar'', ''Limit üstü bildirim yapılanlar'', ''Sicil numaraları aynı olanlar'', ''mükerrer bildirim yapılanlar'' gibi hata kategorilerinde listelenerek iade ediliyor. Kurumların bu hataları düzeltmesi gerekiyor.

2 BİNDEN FAZLA KURUMUN HATALI LİSTELERİ İADE EDİLDİ

Şimdiye kadar 2 binden fazla kurumun hatalı listeleri iade edildi. Toplam 6 bin civarındaki kuruma hata listeleri Haziran ayı başına kadar gönderilmiş olacak. Kurumların Haziran ayı ortasına kadar hataları düzeltip göndermesi halinde, yeni liste yayımlanması mümkün olacak.

KEY Birimi yetkilileri, çalışmaların sağlıklı ve zamanında yürütülebilmesi açısından, birime değil, kendi kurumlarına veya ilgili sosyal güvenlik kurumuna başvurmaları konusunda vatandaşları uyarıyorlar. Kurumların daha itinalı çalışması gerektiğini vurgulayan yetkililer, uyarılara karşın, hala birçok kişiye, aynı sosyal güvenlik sicili veya aynı TC numarası verildiğinin belirlendiğini anlatıyor. Hata listeleri, 1 milyon civarında hak sahibini kapsıyor.

KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında, kanun uyarınca, Mart ayından sonra her üç ayda bir ödeme listesi yayımlanabilecek.

Hesapların tasfiyesi kapsamında, şimdiye kadar yaklaşık 6,8 milyon kişiye 3 milyar 89 milyon lira ödenmiş oldu.