Hindistan'daki protestolar neredeyse iç savaşa döndü. Gösterilerde ölen iki kişiyle birlikte ölü sayısı 48'e çıktı.
Abone olHindistan'ın Cammu-Keşmir eyaletinde iki aya yakın süredir devam eden Hint yönetimi karşıtı gösterilerde 2 kişinin daha ölmesiyle toplam ölü sayısı 48'e çıktı.
Haftalardır süren gösterilerde protestocular kendilerini engellemeye çalışan güvenlik kuvvetlerine taş atıyor, resmi binaları ve otomobilleri ateşe veriyor. Güvenlik kuvvetleriyse gerçek mermiler ve göz yaşartıcı bombalarla karşılık veriyorŞ
Şrinagar'da dün, 25 yaşındaki bir genç güvenlik güçlerinin ateş açmasıyla hayatını kaybederken, hedefi sapan bir kurşunla evinde vurulan 50 yaşındaki bir adam kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Bu arada, özel eğitimli Hızlı Eylem Gücü'nün 300 mensubunun, bugün Srinagar'da konuşlandığı belirtildi. Federal hükümetin ayrıca bölgeye takviye 2000 paramiliter güç sevkettiği bildirildi.
Hindistan İçişleri Bakanı Palaniappan Chidambaram dün, Keşmir halkıyla diyaloğa hazır olduklarını belirterek, şiddete son verme çağrısında bulunmuştu.
OLAYLAR NASIL BAŞLADI
Keşmir'deki son olaylar, 11 Haziranda 17 yaşındaki bir öğrencinin, yazlık başkent Şrinagar'daki bir gösteride polis kurşunuyla vurularak ölmesi üzerine başladı.
O tarihten sonra, Hint yönetimine karşı husumetin derin olduğu bölgede düzenlenen gösterilerde yüzlerce kişi yaralandı.
Protestocuların eylemlerinin, Yeni Delhi yönetimine karşı protestoların daha sonra bir silahlı çatışmaya dönüştüğü 1980 sonlarını andırdığı bildiriliyor.
İnsan hakları grupları, güvenlik güçlerine vurma, tutuklama ve arama yapma konusunda geniş yetkiler veren Hint Silahlı Kuvvetleri Özel Güçler Yasası'nın Keşmirlileri yönetime daha da yabancılaştırdığını belirtiyorlar.
GÖSTERİLERİ DÜZENLEYENLER KİMLER?
Keşmirliler, son protestoların büyük bölümünün spontane olduğunu ve yönetimden hoşnutsuz gençlerin önderliğinde başladığını söylüyorlar.
Radikalleşmiş bu yeni jenerasyon ayrılıkçıların, Yeni Delhi'nin başını ağrıtabileceği belirtiliyor. Bu genç Keşmirlilerin, Facebook ve YouTube gibi siteler vasıtasıyla, internetin gücünü kullanarak gösteriler düzenledikleri bildiriliyor.
Hint hükümeti ise olayların kışkırtıcısı olarak 2008'deki Mumbai saldırılarını düzenleyen Pakistan'da yerleşik Leşker-i Tayyibe örgütünü ve diğer ayrılıkçıları görüyor.
Keşmir Başbakanı Ömer Abdullah ise hiçbir grubu sorumlu tutmayarak, protestoların bir liderinin bulunmadığını söylüyor.
Yeni Delhi Keşmir'deki protestolardan İslamabad'ı sorumlu tutarsa, bunun iki ülkenin ilişkilerini onarma çabalarına zarar vereceği belirtiliyor.
Hindistan ile Pakistan arasında bölünmüş durumda olan, her iki ülkenin de üzerinde hak iddia ettiği Keşmir'in Hindistan tarafında kalan bölümünde 1989'da isyanın başlamasından beri 68 bin kişinin öldüğü bildiriliyor.
Hindistan Pakistan'ı, Hindistan'ın Cammu-Keşmir eyaletinde faaliyet gösteren militanları desteklemekle suçluyor.
Yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, Müslümanların çoğunlukta bulunduğu Keşmir vadisinde halkın yüzde 75 ila yüzde 95'i hem Hindistan hem de Pakistan'dan bağımsızlığı savunuyor.