BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  DÜNYA

Keşmirde toplu mezar bulundu

Hindistan’da Kontrol Hattı’na yakın köylerde isimsiz mezarlarla, toplu mezarlar bulundu.

Abone ol

Hindistan’ın Cammu-Keşmir eyaletindeki bir insan hakları grubu, Kontrol Hattı’na yakın köylerde isimsiz mezarlarla, toplu mezarlar bulunduğunu bildirdi

Uluslararası İnsan Hakları ve Adalet Halk Mahkemesi adlı örgüt, mezarların geçen ay sona eren 3 yıllık bir araştırma sonucunda, Hindistan ve Pakistan Keşmirlerini ayıran askeri kontrol hattı yakınındaki 55 köyde bulunduğunu açıkladı.

Örgütün "Gömülen Deliller" başlıklı raporunda, 2,273 mezarda 2600 kadar insan kalıntısının bulunduğu, mezarların yüzde 90’ının isimsiz olduğu belirtildi.
Örgüt yetkililerinden Angna P. Çatterji, yaptığı basın toplantısında, "Her bir mezarda kimin bulunduğunu söylemiyoruz. Bizim söylediğimiz, bunların isimsiz mezarlar olduğu ve bu meselenin bağımsız bir uluslararası organca soruşturulması gerektiğidir" dedi.

İnsan hakları grupları, Keşmir’de çatışmaların başladığı 1989’dan beri 8 bin kişinin kaybolduğunu belirtiyorlar. 20 yıllık çatışmada çoğu sivil 68 bin kişinin öldüğü bildiriliyor.

Hint yetkilileri, bölgede ordunun, milislerin ve polisin insan hakları ihlallerinin yaygın olduğu suçlamalarını reddediyorlar. Keşmir’de bir düzineden fazla isyancı grup Hindistan’dan bağımsızlık kazanmak veya Pakistan’la birleşmek için mücadele ediyor.