KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul kamu çalışanlarının maaşlarına en az yüzde 6 ek zam yapılmasını talep etti
Abone olKESK-AR tarafından yapılan araştırmada, kamu çalışanlarının maaşlarının, yılın ilk 4 ayında mutfaktaki enflasyon karşısında yüzde 6, enflasyon karşısında ise yüzde 2 eridiği kaydedildi.
Araştırmada, kamu çalışanlarının maaşlarına yılın ilk 6 ayı için yapılan toplam yüzde 2,7'lik artışa karşın, enflasyondaki artışın yılın ilk 4 ayında yüzde 4,8 olarak gerçekleştiğine işaret edildi.
ALIM GÜCÜ %6.3 DÜŞTÜ
Kamu çalışanlarını en çok etkileyenin aynı dönem için mutfaktaki fiyat artışlarının yüzde 9,63 olarak gerçekleşmesi olduğu dile getirilen araştırmada, kamu emekçileri mutfaktaki enflasyon karşısında alım gücünü yüzde 6,3 oranında kaybettiği ve ciddi bir yoksullaşma ile karşı karşıya kaldığı belirtildi. Araştırmada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
''Kamu emekçisinin alım gücü pirinç ve bulgurda yüzde 28 düzeyinde gerilerken, limonda yüzde 29, havuçta yüzde 40 alım gücü kaybı yaşadı. Mutfağa giren kuru fasulye miktarı yüzde 23 azalırken, mercimekte bu oran yüzde 26 oldu. Tavukta kayıp yüzde 23 olarak gerçekleşirken, mısır özü ve ayçiçek yağı karşısında alım gücü yüzde 21 oranında azaldı. Ekmekteki kayıp ise yüzde 11 olarak gerçekleşti.
PİLAVDA MALİYET ARTIŞI %30
Buna göre, dar gelirlinin ocağında en çok pişen kuru fasulye, mercimek ile sofraların vazgeçilmezi pilavın maliyeti yağ fiyatlarındaki artışta dikkate alındığında yüzde 30'lar düzeyine ulaştı.''
Kamu çalışanlarının ücretlerinin belirlenmesinde enflasyon hedeflemesinin dikkate alındığı anımsatılan araştırmada, enflasyon farklarının, 6 ay sonunda emekçilere yansıtılmasının ise kayıplara yol açtı vurgulandı.
YOKSULLUK ÖLÇÜLEMEZ HALE GELDİ
Halkın enflasyonu ile gerçek enflasyon arasında önemli farkların olduğunun artık genel kabul gören bir gerçeklik olduğu savunulan adaştırmada, ''Düşük enflasyon oranları ile kamu emekçisinin yoksulluğunun ölçülemez hale getirildiği'' görüşüne yer verildi.
TOMBUL'UN DEĞERLENDİRMESİ
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da konuyla ilgili değerlendirmesinde, ''enflasyon oyunları'' ile kamu çalışanlarının yoksulluğun kucağına itildiğini öne sürdü.
Enflasyon hesaplanmasında esas alınan maddeler ile halkın temel harcamaları arasında farklar bulunduğunu ifade eden Tombul, mutfakta bir kap yemeğin fiyatı 4 ayda yüzde 30 artış gösterirken, kamu çalışanlarına, ''enflasyon hedeflemesi'' adı altında yapılan ve ortalamada yüzde 2,7 oranına ulaşan artışın nasıl savunulacağını merak ettiklerini belirtti. Tombul, şunları kaydetti:
ŞU AN MUTFAKTAKİ ENFLASYON %9,6'YA ULAŞTI
''TÜİK yılın ilk 4 ayı için enflasyonu yüzde 4,8 olarak açıkladı. Bize yapılan artış yüzde 2,7, kaybımız çok net. Ancak mutfakta daha büyük bir yangın var. Merkez Bankası Başkanı enflasyon hedefini yıllık yüzde 9 olarak açıklıyor. Oysa şu an mutfaktaki enflasyon ortalamada yüzde 9,6'ya ulaştı.
EK ZAM EN AZ %6 OLMALI
Kamu emekçilerine ek zam gündeme geldiğinde bize TÜFE oranlarını önerecekler. Biz bu oranları kabul etmiyoruz. Ek zam gıdadaki fiyat artışlarının altında olmamalıdır. Bu oran en az yüzde 6'dır. Mayıs ayı ücretlerimiz, yılbaşından itibaren hükümetin öngörüsüzlüğü ile oluşan kayıplarımız da dikkate alınarak ödenmelidir. Yoksa bu fiyat artışlarına karşı kamu emekçileri haklı ve meşru tepkilerini ortaya koyacaktır. Bizlere yüzde 2 2'lik sefalet zammını reva gören AKP Hükümeti ve bu zamlara imza atan Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen kamu emekçilerinin içine düştüğü durumun sorumlusudur.''