BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

KESK bu pazarlıkta yok

Toplu görüşme sürecine katılmayan KESK yeniden pazarlık sürecine girilmesini eleştirdi.

Abone ol

Dün yapılan ve hükümet adına Bakan Sayın Mehmet Ali Şahin’in ve Kamu-Sen ve Memur-Senin katıldığı uzlaştırma kurulu kararlarının görüşülmesi toplantısı yeni bir pazarlık süreci gibi yansıtılmaktadır.

Uzlaştırma Kurulu kararı sonrası yapılması gereken bu toplantı uzlaştırma kurulu kararlarının görüşülmesi çerçevesinde olup yeni tartışma ya da pazarlık sürecini içermez. Buna rağmen dünkü görüşmelerden sonra sanki pazarlık devam ediyormuş gibi davranılmakta, üstelik Bakan Sayın Mehmet Ali Şahin ‘inisiyatif’ kullanarak başbakanla görüşüp yeni bir öneri getirebileceğini söylemektedir. Bu durum KESK’in baştan beri eleştirdiği anlayışın hala hakim olduğunu göstermektedir. Kamu emekçilerinin hak ve talepleri toplu pazarlık sürecinde hükümetin ve çalışanların temsilcilerinin pazarlığı ile belirlenmelidir.

Dünkü bilgilendirme toplantısında görüşmelerde yüzde 2.38 olarak ifade edilen rakamın nasıl olup da 2.32 ye çekildiği sorusu da gündeme getirilmiştir. Bu konuda hükümet tarafından herhangi bir ciddi açıklama yapılmamasına rağmen Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ‘Biz aradaki puan konusundaki hakkımızı helal ediyoruz’ diyerek teslimiyetçi tavrını devam ettirdiğini bir kez daha göstermiştir. Kim kimin hakkını kime nasıl bağışlıyor! KESK olarak, 2006 yılı ilk altı ayı için enflasyon farkı ve büyüme payıyla birlikte %5 artışın lütuf değil hak olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz.

Bakan Sayın Mehmet Ali Şahin’in, uzlaştırma kurulu kararlarında açıklanan artışın yüksek olduğunu ve kabul edilemeyeceğini belirtip, oyalama taktiğine devam ederek ‘inisiyatif kullanıp, başbakanla görüşeceğini ve yeni bir öneriyle gelebileceğini’ söylemesi toplu pazarlık sürecinin boşa çıkarılması anlayışının devam ettiğini göstermektedir.

Bu toplantıda gündeme getirilen başka bir nokta ise ‘ kimlerin masada kalıp kimlerin çekildiği’ konusudur. Toplu görüşmelerin son gününde
Bakan Sayın Mehmet Ali Şahin’in evraklarını toplayıp masadan kalkarak; ‘iki taraf da memur, oturup bir karar verin’ demesine rağmen toplantıyı sürdüren iki konfederasyon bugün de aciz içinde davranmaktadır.
Bu konunun dünkü toplantıda yeniden tartışılması iki milyon kamu emekçisinin beklentisinden daha çok bu iki konfederasyonun içine düştükleri zor durumu kamu emekçilerinin gözünden kaçırmak ve hatalarına kılıf arama girişimleridir.

Dünkü toplantı sonrasında Bakan Sayın Mehmet Ali Şahin’in bugün için Başbakan ve Maliye Bakanı ile görüşmeler yapacağı ve Kamu-Sen ve Memur-Sen ile yeniden bir araya geleceği görülmektedir.
Buradan bir kez daha sesleniyoruz; Toplu pazarlık sürecini boşa çıkararak ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla davranan hükümet bu tutumundan vazgeçmelidir. 4688 sayılı yasa çerçevesinde uzlaştırma kurulunun da işlevsizliği ortaya çıkmıştır. Hükümet Kamu emekçilerinin grevli- toplu sözleşmeli sendikal hakkı kullanmalarına engel olmamalıdır.

Görüşmeleri sürdürerek hükümetin bu alandaki oyalama oyunlarına ortak olan Kamu-Sen ve Memur-Sen görüşmelere katılmayarak kamu emekçilerinin toplu sözleşme ve grev haklarını kullanma yolunda meşru mücadeleyi yükseltmek için gerekli adımları atmalıdır.

KESK toplu görüşme sürecinin 4. oturumunda, hükümetin toplu pazarlık sürecini boşa çıkaran tutumu nedeniyle tavrını koymuş ve kamu emekçilerinin hak arama mücadelesinin ‘hak verilmez alınır!’ şiarıyla devam ettirilmesinin kararlılığını göstermiştir.