BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  DÜNYA

Kerkük'te gerilim tırmanıyor! Her an çatışma çıkabilir

Kürt, Arap ve Türkmenlerin yaşadığı Irak'ın en büyük şehirlerinden Kerkük'te gerilim her geçen dakika artıyor. Alınan referandum kararı sonrası İran ve ABD'nin de yaptığı oyunlarla iç savaşın çıkması an meselesi.

Abone ol

Kerkük’te bayrak kriziyle başlayan gerilim Kerkük İl Meclisi’nin dün aldığı referandum kararıyla tırmandırılıyor. Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda alınan kararla kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimine (IKBY) ilhakı için harekete geçildi.

Bir yandan da Barzani liderliğindeki KDP ve eski Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin genel sekreterliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), bağımsızlık referandumu için hazırlanıyor.

KERKÜK OYUNUNUN ARKASINDA KİM VAR?

Kerkük üzerinden son dönemde yaşanan gelişmeler, Irak’ta devam eden çatışma ve istikrarsızlık ortamını Kerkük’e taşıma gayretleri olarak değerlendiriliyor. Gerek Kerkük’ün ilhakı gerekse Bölgesel Kürt yönetiminin bağımsız referandumuna ilişkin alınan kararların zamanlaması dikkat çekiyor. Provokasyonun arkasında İran, PKK ve Talabani bulunurken, ABD gibi güçler de Kerkük oyununu destekliyorlar.

KERKÜK İÇİN İLHAK TAHRİKİ

ABD ne yapıyor Trump Kürtler'e bakın kimi yolladı?

Irak’ta Kerkük İl Meclisi, Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) ilhakı için referanduma gidilmesi kararı aldı. Oturum sonrası Kürt üyelerle ortak basın toplantısı düzenleyen Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani, “Kerkük’ün tartışmalı bölgeler statüsünden çıkıp, kaderinin tayin edilmesi için il meclisi olarak referandum yapılması kararı aldık. Referandum talebimizi Irak merkezi hükümetine iletiyoruz. Kerkük halkının artık bekleyecek gücü kalmadı” ifadelerini kullandı.

TEK TARAFLI KARAR ALINDI

Rebwar Talabani, Irak meclisince alınan kentteki kurum ve kuruluşlara yalnızca Irak bayrağı asılması kararının da tanınmayacağını bildirdi. 26 Kürt, 9 Türkmen, 6 Arap üyeli Kerkük İl Meclisi, söz konusu kararı “tek taraflı” olarak aldı. Karara göre, Irak Anayasasının 140. maddesi uyarınca tartışmalı bölgeler arasında yer alan Kerkük’ün kaderinin tayin edilmesi için düzenlenecek referandumda kent sakinlerine Irak merkezi hükümetine mi, yoksa IKBY’ye mi bağlanmak istedikleri sorusu yönetilecek.

Erdoğan'dan Kerkük tepkisi! O bayrağı indirin yoksa...

BAYRAK KRİZİYLE BAŞLADI

Kerkük gerilimi, geçtiğimiz haftalarda Kerkük’ün Kürt Valisi Necmettin Kerim’in bayrak provokasyonuyla başlamıştı. Kerim, Kerkük’te kamu kurumlarına ve valiliğe Irak bayrağı yanında IKBY bayrağı asılacağını açıklamış ve bu girişim, İl Genel Meclisi’nin Kürt üyelerinin girişimiyle resmiyete dökülmüştü. İl meclisi, geçen hafta yine Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentteki kamu binalarına Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının asılması kararı kabul edilmişti. Kerkük’ün Kürt Valisi Necmettin Kerim’in başvurusu üzerine alınan bu kararla Kerkük karışmış, Türkmenler bütün mahalleleri Türkmen bayraklarıyla donatmışlardı. Irak Merkezi Hükümeti ise bu karara “Sizin yetkiniz dahilinde değil” diyerek karşı çıkmış, Irak Meclisi Kerkük’teki kamu kurum ve kuruluşlarına yalnızca “Irak bayrağı” asılması yönündeki kararı onaylamıştı. Ancak Kerkük İl Meclisi Irak Merkezi Hükümetinin bu kararını görmezden gelmişti.

REFERANDUMA HAZIRLANIYORLAR

Kerkük’te önce bayrak sonra referandum kararıyla devreye sokulan oldubitti girişimi devam ederken, bir yandan da IKBY bağımsızlık referandumu için harekete geçmişti. Barzani liderliğindeki KDP ve eski Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin genel sekreterliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), “bağımsızlık referandumu” için ortak komisyon kararı almış ve siyasi partilerle görüşmeleri başlatmışlardı.

10 soruda Kerkük krizi! Türkiye için neden önemli?

KERKÜK'TE ÇATIŞMA ORTAMI HAZIRLIĞI

Önce bayrak krizi ardından ilhak kararı, İran, PKK ve Talabani tezgahıyla Kerkük’te bir çatışmanın da habercisi olarak değerlendiriliyor. Halen sorunların devam ettiği Irak’ta yaratılmak istenen yeni istikrarsızlık ortamı olarak Kerkük’ün hedefe konulduğu yorumları yapılıyor. Burada da Amerikan ve İran etkisine dikkat çekiliyor. Kaynaklar, Kerkük’teki gelişmeleri, Vali Necmeddin Kerim’in kimliği üzerinden okumak gerektiğine işaret ediyorlar. Kerim’in, Celal Talabani’nin Cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte güç kaybeden KYB’nin liderliği için hazırlandığı da belirtiliyor.

OLDU BİTTİYE MÜSADE ETMEYİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kerkük’te alınan karara tepki gösterdi. Isparta’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, kararın Kerkük meclisinin kararı olmadığını çünkü Arap ve Türkmenlerin katılmadığı bir oturumda bu kararın alındığını söyledi. “Burada bir şeylerin döndüğü gerçek” diyen Çavuşoğlu, “Atılan adımlar, hele hele bu kırılgan dönemde Irak’ın geleceğini riske atar” dedi.

“Bu konuda kararı verecek olan Bağdat yönetimidir. Meclis kendiliğinden burada bir referandum kararı alamaz. Iraklı ve Suriyeli Türkmen kardeşlerimizle de sürekli irtibat halindeyiz, onlara her türlü desteği veriyoruz. Kerkük Türkmeni yalnız değildir ve yalnız kalmayacaktır. Oldubittilere müsaade etmeyiz. Kargaşa ortamında böyle fırsatçılık yapmak Irak’ın ve bölgesel yönetimin geleceği için de iyi olmaz.”