BIST 9.967
DOLAR 35,43
EURO 36,38
ALTIN 3.047,01
HABER /  DÜNYA

Kerküke ERTELEME

Kuzey Irak parlamentosu Kerkük referandumunun ertelenmesini onayladı. Ama şartları var.

Abone ol Kuzey Irak Bölgesel Kürt Parlamentosu bugün Kerkük referandumunu görüşmek üzere toplandı. Iraklı Kürtler, referandumun bir daha ertelenmemesi için Bağdat yönetimine bazı şartlar sunacak.

Birleşmiş Milletler ve bazı ülkelerden gelen Kerkük referandumunun ertelenmesi istemi üzerine toplanan Erbil'deki bölgesel parlamento, referandumun ertelenmesini görüştü.

Oylamada, referandumun ertelenmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Böylece Irak Anayasasının 140'ıncı maddesiyle düzenlenen ve 2007 yılı sonunda yapılması planlanan referandum 6 ay ertelenmiş oldu.

Ancak Kürt liderler Kerkük konusunda gelecek yıl işi şansa bırakmak istemiyor. Bu nedenle referandum kararı ertelenirken Bağdat yönetiminin önüne bazı şartlar konacak.

KERKÜK İÇİN 2 ŞART

Buna göre referandum bir daha ertelenmeyecek, altı ay sonunda referandum yapılamaması halinde 2005 yılındaki seçim sonuçları esas alınacak, yani Kürt partilerin aldığı oylar Kerkük'ün Kürt yönetimine katılması için geçerli sayılacak.

Eğer bu öneri Bağdat tarafından kabul edilmezse ikinci seçenek de masada olacak. Bu seçenek, Kerkük genelindeki idari birimlere yani il ve ilçelerdeki yürütme konseyine danışılması... Bu konseylerde de Kürt üyeler çoğunluğu ellerinde bulunduruyor.

Bu şartlar Bağdat yönetiminin ertelemeyi resmen kabul etmesinin ardından gündeme getirilecek. Bağdat merkezi yönetiminin Kerkük referandumunu ertelemek yerine toptan iptal etmesi de ihtimal dahilinde. Çünkü referandumun 2007 yılında yapılması bir anayasa şartı olarak ortada duruyor.
KÜRTLER NE İSTİYOR?

Kürtler, Kerkük'ün bölgesel Kürt federasyonuna bağlanmasını, petrol gelirlerinin yüzde 20'sini ve yabancı ülkelerle petrol anlaşmaları imzalama hakkını istiyor. Ayrıca sayıları 180 bini bulan Kürt peşmergelerin Irak hükümetince sübvanse edilmesini talep ediyor.

Şii ve Sünni Araplar ise bu taleplere karşı çıkıyor, Kürtlerce imzalanan anlaşmaları geçersiz sayıyor, sadece 25 bin peşmergeye destek veriyor.

SÜNNİ ARAPLARLA İŞBİRLİĞİ

Bu gelişmeler Irak'taki Şii-Kürt ittifakında çatlağa yol açtı. Şiilerden istediklerini alamayan Kürtler, Sünni Araplara yönelmiş görünüyor.

Iraklı Kürt liderler Celal Talabani ve Mesud Barzani Süleymaniye'de Iraklı Sünnilerin başını çeken İslam Partisi lideri Tarık Haşimi ile bir araya gelerek yeni bir ittifak denemesine girişti.

Taraflar bir uzlaşma belgesi imzaladı. 21 maddelik belgede, Irak Anayasası'nın Kerkük referandumunun yapılmasını öngören 140'ıncı maddesine dikkat çekiliyor ve referandumun anayasada öngörüldüğü gibi yapılması çağrısında bulunuluyor.

Belgede Sünni lider Tarık Haşimi'nin talepleri doğrultusunda, Sünnileri yakından ilgilendiren Baas'tan arındırma yasasının Sünnilerin kamudaki işlerine dönüşüne imkan verecek şekilde değiştirilmesi ve muhaliflerin siyasi sürece katılımının desteklenmesi ifadeleri yer alıyor.