BIST 10.385
DOLAR 32,69
EURO 35,11
ALTIN 2.444,31
HABER /  DÜNYA

Kerimova sert eleştiri

Özbek Birlik Halk Hareketi'nin lideri Abdürrahim Polat, devlet başkanı Kerimov'u sertçe eleştirdi

Abone ol

Özbek Birlik Halk Hareketi'nin (BHH) lideri Abdürrahim Polat, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'u sert bir şekilde eleştirdi.

1992'den bu yana ABD'de sürgünde yaşayan ve 20 bin üyesiyle Özbekistan'ın en büyük partisi olan BHH'nin Genel Başkanlığını yürüten Polat, dün Almanya'nın Münih şehrinde katıldığı bir konferansta konuştu.

Polat, "Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Andican'daki halk ayaklanması çok kanlı bir şekilde bastırıldı. Ama bu böyle kalmayacak. Halk korku duvarını aşmış durumda. Kerimov ve onun cellatlarından artık korkmuyorlar. Bu olaylar sadece bir başlangıçtı. Halk boyun eğmeyecek ve kazanacak" dedi.

Kerimov'un ajanları tarafından sürekli ölüm tehditleri aldığını ileri süren Abdürrahim Polat, "SSCB'nin dağılmasından sonra iktidara gelen eski KGB ajanı İslam Kerimov'un despot idaresi altında inleyen halk için, Özbekistan yaşanılır bir ülke olmaktan çıktı. 11 Eylül sonrasında ABD'nin Afganistan'a saldırısı için her türlüğü kolaylığı sağlayan Kerimov'un polis devleti, ülkeyi ekonomik çöküşün eşiğine getirdi. Tam 15 yıldır zulmünü icra eden Kerimov diktasına hem ABD hem de Rusya destek veriyor. Ancak son olaylar sebebiyle ABD desteğini kesti ve buna karşılık Kerimov, ABD üslerini kapatma kararı aldı. Bu da sonun başlangıcı demektir" şeklinde konuştu.