BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,40
ALTIN 2.941,33
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Kentsel dönüşüme planlama şartı

KONUTDER yönetim kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, kentsel dönüşüm hakkında açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, kentsel dönüşüm uygulamalarının bir keşmekeş haline geldiğini söyledi.

Çelik, "Kanun çıktı ama ne nasıl yapılacak bilmiyoruz. Binayı- kenti dönüştürürken çevresi de düşünülmeli. Anı kurtarmak için iş yapmak sonrasında büyük problemlere yol açabilir" dedi. Çelik sözlerine şöyle devam etti: "Kentsel dönüşümün Van depreminden sonra ortaya atıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan o aşamada liderlik örneği göstererek kentsel dönüşümün vazgeçilemez şekilde hayata geçirileceğini ifade etti. Ancak sonrasında aşağı kadrolar ve bakanlıklar bunun planlamasını yapmalıydı. KONUTDER bu süreçte, dönüşümün sadece Bakanlık tekelinde olması durumuna karşı çıktı. Fakat mücadelemiz pek duyulmadı. Kalkınma Bakanlığı'nın düzenlediği dönüşüm toplantısında gördük ki; herkesin kafasında farklı bir dönüşüm tanımı var. Sendikalar da özel sektör de üniversiteler de ideolojik olarak yorumluyor. Öncelikle herkesin inandığı bir ortak kavram oluşturulmalı."

ERTELENEN TALEP ALIMA GEÇECEK

17 Aralık operasyonundan önce, 2014'ten çok umutlu olduklarını ifade eden Ömer Faruk Çelik, şunları söyledi: "Altın bir yıl yaşarız diyorduk, bir sabah uyandık ki her şey değişti. Bir yolsuzluk varsa bunlar, hukukun doğru metodlarıyla çözülmeli. Birilerini itibarsızlaştırmaya çalışmak şık değil. Sektör itibarsızlaşırsa, kimse güvenip de sözleşmelere imza atmaz. Hangi firma özkaynakla taahhütlerini yerine getirebilir? Şu anda ekonomik ve siyasi gidişat nedeniyle satış aktivitelerini erteliyorlar. Ancak talep yine var. Piyasalar düzelince evleri yine alacaklar. Bugün 100 daire satamıyorsa, piyasalar düzelince 200 daire satacak. Ertelenen talep yine alıma geçecek."

ORTA SINIFA KONUK YOK

KONUTDER'in TOKİ'ye bir mektup yazdığını hatırlatan Çelik, "İstanbul'da yıllık 120 bin konut üretiliyor. Ancak orta sınıfın ihtiyacı olan konut sayısı yüzde 30 daha az üretiliyor. Metrekare fiyatı 2 bin 500 liraya kadar olan konutlarda ciddi ihtiyaç var. Ancak üretim yok denecek kadar az. TOKİ dışında bu pazarda üretim yok" diye konuştu.