BIST 9.691
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.963,83
HABER /  GÜNCEL

Kentsel dönüşüme halktan destek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan kentsel dönüşüm için açıklama geldi

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tüm Türkiye'de vatandaşın kentsel dönüşüme müthiş destek verdiğini ve katılım sağladığını belirterek, ''Bu destek oldukça, var gücümüzle bu dönüşümleri yapacağız'' dedi.

Bayraktar, Altındağ Belediyesi'nce Başpınar Mahallesi'nde kentsel dönüşümün başlatılması dolayısıyla düzenlenen törende, kentsel dönüşümün zor bir iş ve çok kolay provoke edilebilecek bir konu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin hemen hemen her tarafında kahir ekseriyetle vatandaşların kentsel dönüşüme, Türkiye'nin kalkınmasına, gelişmesine, modernleşmesine sahip çıktığını dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

''Bir yerlerden buralara gelip bu işi provoke etmeye çalıştılar. Açıkgözlük yapmaya çalıştılar, sabote etmeye çalıştılar, yine çalışıyorlar. Bir taraftan diyorlar ki 'Kentsel dönüşüm yapmayın', 'Rantsal dönüşüm yapmayın', 'Yapamazsınız', öbür taraftan da diyorlar ki 'Kentsel dönüşümü başaramadınız', 'Niye kentsel dönüşüm yapmıyorsunuz.' Yani böyle bir olguyla da karşı karşıyayız.''

''Kentsel dönüşüm ne kadar zorsa o kadar da elzemdir'' diyen Bayraktar, dönüşümün kalkınan, gelişen, dünyaya müthiş bir resim veren Türkiye için son derece önemli olduğuna işaret etti.

Altındağ'da bugüne kadar 10 bölgede kentsel dönüşüm yapıldığını, konutların büyük bölümünün de teslim edildiğini bildiren Bayraktar, ''Burada da 6 bölge var. Başpınar ve arkaya doğru mahalleler. Bunları da halkımızla, iyi niyetli halkımızla birlikte başaracağız. Siz bize destek verdikçe, bizler size hizmetkar olmaya devam ettikçe, sizlerin memnuniyeti arttıkça bu iş yürüyecek'' diye konuştu.

Vatandaşların, gençlerin parkları, bahçeleri olan modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş yerleşim birimlerinde oturmasını istediklerini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

''Kentsel dönüşüm salt binaları yıkma meselesi değil. Kentsel dönüşüm hatta sadece afet riski taşıyan binaları yıkmak da değil. İnsanımızı, modern binalarda ikamet ettirmek. Modern hayatın gerektirdiği bir hayat tarzı yakalamak. Okula, sağlığa, iş yerine yakın, böyle bir kontsepti yakalamanın mücadelesi içindeyiz.''

İNSANLAR DÖNÜŞÜMÜ KENDİSİ İSTEYECEK

Başkente ve Altındağ'a gecekondu, çarpık yapılaşma olgusunun yakışmadığını ifade eden Bayraktar, ''Ankara'nın girişindeki o çirkin yapıları değiştirmeye çalıştık, büyük ölçüde dönüştürdük. Daha da güzel olacak. Dalga dalga, adım adım değiştireceğiz'' dedi.

Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:

''Şimdi bizim yapmamız gereken şu, insanlar dönüşümü kendisi isteyecek. Belediyeye gidecek, 'Benim mahallemin dönüşmesi lazım', 'Benim evim eski, salaş, kaçak ev, bir deprem olursa Allah göstermesin, evimin yıkılma riski var, evimi dönüştürmek istiyorum.' Artık halkımızın bunu yapması lazım.

Artık insanlar eskisi gibi değil. Koruyucu hekimlik var, gidiyor check-up yaptırıyor, kalbine, kolesterolüne baktırıyor. Evine de baktıracak. Bunu bizim artık içselleştirmemiz, benimsetmemiz, vatandaşımızın güvenini kazanmamız lazım.''

Kentsel dönüşümün 20 yıllık uzun bir iş olduğunu, deprem aksı üzerinde acilen dönüştürülmesi gereken 6,5 milyon konut bulunduğunu belirten Bayraktar, ''Fakat 2 senede, insanımız artık diyecek ki (Kentsel dönüşümü biz devletle, hükümetle birlikte kucak kucağa, el ele başaracağız, devlet bizim yanımızda olacak)'' şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulmasıyla yeni imkanlar getirildiğini, yeni kanun çıkarıldığını anlatan Bayraktar, ''Beraberce, halkımızla kucak kucağa ve bu işi engellemek isteyenlere de 'Hadi oradan' diyerek, onları da bu işin dışına atarak bu işi mutlaka başarmak zorundayız'' dedi.

Devlet olarak vatandaşa kira yardımı ile faiz desteği vereceklerini, bu konseptte vergiden, harçtan muaf olunacağını ve imar düzenlemesi yapacaklarını ifade eden Bayraktar, şunları söyledi:

''Bunları hepsini beraber başaracağız. Elimizi taşın altına koyduk. Varımızla, gücümüzle bu işin içindeyiz. Onun için halkımızdan da destek, beraberlik bekliyoruz. Ülkemiz demokrasiyle idare edilen bir ülke. Devletimiz sosyal bir devlet. Sosyal bir devletin yapması gereken neyse, maddi ve manevi bakımdan bunu kucaklaşarak yapacağız. Şu anda halkımızın tüm Türkiye'deki desteği, anlayışı, katılımı müthiştir. Biz de bu destek oldukça, var gücümüzle bu dönüşümleri yapacağız.''

Altındağ'ın, parklarında çocukların oynadığı, bahçelerinde yaşlıların dinlendiği, komşuluk ilişkilerinin arttığı, manevi değerlerin pekiştiği bir ilçe olacağını belirten Bayraktar, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile projede emeği geçenlere teşekkür etti.

EV YIKAN DEĞİL, YUVA YAPAN KENTSEL DÖNÜŞÜM

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de 1960'lı yıllardan itibaren insanların köyünden, beldesinden koparak büyükşehirlere geldiklerini, önceden gecekondu meselesinin Türk toplumunun bir gerçeği olduğunu ve çaresizlikten kaynaklandığını ifade etti.

Çelik, ''İş makineleriyle vatandaşın adeta savaştığı, panzerlerle boğuştuğu gecekondu yıkım sahnelerini gözünüzün önüne getirin. Vatandaşı ikna ederek, vatandaşa daha yaşanır bir çevrede, daha sağlam, afetlere dayanıklı, çoluk çocuğuyla başını sokabileceği sıcak bir yuvayı kazandıran bir kentsel dönüşüm arasındaki fark, işte bu farktır'' dedi.

''Hedef 2023'' isimli seçim beyannamelerinde ''Biz ev yıkan bir kentsel dönüşümü değil yuva yapan bir kentsel dönüşümü inşallah vatandaşın emrine, hizmetine, ayağına götüreceğiz'' dediklerini anımsatan Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bakan Bayraktar ile Türkiye'nin dört bir yanında bu programı başlattığını belirtti.

Altındağ'ın eskiden büyük çapta gecekondularıyla anıldığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

''Veysel Başkanımızı, özellikle Hamamönü'nden dolayı hasseten tebrik ediyorum. Ankara'ya gelen yabancılar ve turistler, öncelikle orayı gidip görmeye çalışıyorlar. Hacettepe Üniversitesi'nin hemen yanı başında, istiklal mücadelemizin manevi mimarlarından Mehmet Akif'in kaldığı Tacettin Dergahı bile çok affedersiniz, adeta mezbelelik hale gelmişti. Etrafı salaş binalarla sarılmış vaziyetteydi. Buralar temizlendi, adam akıllı hale geldi.''

Çelik, ''Bal, bal demekle ağız tatlanmaz'' atasözünü hatırlatarak, ''Akşama kadar bin kere bal deseniz ağzınıza bal tadı gelmez. Balı yemek ve yedirmek lazım. İlçemizin adı Altındağ. Buranın dağının taşının altın olması için adam akıllı şehircilik hizmeti gerekiyor. Altyapı, üst yapı gerekiyor ve çağdaş yaşanabilecek mekanların oluşturulması gerekiyor. İnanıyorum ki kentsel dönüşüm programlarıyla birlikte sözde değil, özde bir Altındağ olacak'' diye konuştu.

Ulucanlar Cezaevi'nin etrafında köpek eniklerinin yuvası olan mekanlar olduğunu belirten Çelik, şimdi ise tertemiz olduğunu, orada gökdelenlerin yükseldiğini söyledi. Çelik, ''Demek ki isterseniz olur. Sayın Bakanımız Erdoğan Bayraktar, Sayın Başbakanımızın öncülüğünde modern şehirciliğin, adam akıllı şehirciliğin adeta soyismi gibi bayraktarlığını yapıyor'' dedi.

Bayraktar'ın TOKİ'yi marka haline getirdiğine de işaret eden Çelik, ''İki usta el ele verdikten sonra Altındağ'ın gerçek manada altın olacağına, Ankara'nın gecekondu kenti olmaktan kurtulacağına, Türkiye'de bu meselenin büyük çapta çözüleceğine inanıyorum'' diye konuştu.

Altındağ Belediye Başkanı Tiryaki de zoru başarmanın herkesin işi olmadığını belirterek, ''Yıllarca buralarda kamu hizmeti adı altında, geleceğimizi düşünmeden, yanlış politikalar, stratejik hatalar nedeniyle çarpık yapılaşma meydana getirildi. Birçok yerel ideoloji, siyasal iktidar bunları teşvik etti'' dedi.

Tiryaki, 10 yılı aşkın süredir devam eden siyasal istikrarla birlikte Türkiye'nin birçok bölgesinde, başta Altındağ'da olmak üzere çok hızlı bir değişim yaşandığını vurguladı.

Konuşmaların ardından Bakan Bayraktar'ın talimatı üzerine iş makineleriyle binaların yıkımına başlandı.

Dönüşüm kapsamında, Başpınar Mahallesi'nde eski salaş bina yıkılarak yerine modern binalar yapılacak. Ayrıca Altındağ Belediyesi'nin TOKİ ile protokol imzalayarak 474 konutluk projeyi de uygulamaya koyduğu bildirildi.