BIST 9.484
DOLAR 34,42
EURO 36,38
ALTIN 2.837,94
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Kentsel dönüşümde sosyal sorumluluk

Kentplus Kadıköy'ü hayata geçiren Hakan Çağlar, kentsel dönüşümü sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini belirtti.

Abone ol

Kentsel dönüşüm kapsamında ilk projesi Kentplus Kadıköy'ü hayata geçiren Hakan Çağlar, "Dönüşüm zor bir süreç ama biz bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Beşiktaş'ı da dönüştüreceğiz" dedi

KentPlus markalı konut projeleriyle tanınan Emay İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çağlar, markasını Kadıköy'e de taşıdı. Kentsel dönüşüme odaklanan Çağlar'ın ikinci rotası ise Beşiktaş. Çağlar ile kentsel dönüşümün zorluklarını, sektörün gidişatını ve yeni yatırım planlarını konuştuk.

Emay İnşaat bugün neler yapıyor?

Kentplus ve Brandium markalı projeleri hayata geçirdik. Ataşehir'den sonra Mimarsinan, Kartal, İçerenköy ve Kurtköy projelerini tamamladık. Şimdi Kentplus Kadıköy'ü inşa ediyoruz. Yatırım değeri 400 milyon TL.

İlk dönüşüm projeniz mi?

Evet. Bu kapsamda 1.500 daire hayata geçiriyoruz. 530 hak sahibiyle anlaşmalarımızı tamamladık. Zor bir dönem atlattık. 2 sene sürdü bürokratik işlemler.

Metrekare fiyatları nasıl?

Metrekaresi 6 bin lira. Kadıköy için bugün çok ucuz bir rakam. Bir sene sonra 5 bin dolar olacak. A plus proje üretip B segmetine satmak bizim hedefimiz. Yaşayan ve komşuluk ilişkileri olan bir proje. Kadıköy'ün ruhuna hitap ediyor.

Satışlar nasıl gidiyor?

Satışa 1 ay önce başladık. Üçte 1'ini 1 ayda sattık. Hazirana kadar lansman fiyatlarımız devam edecek. Bugünkü lansman fiyatlarıyla aranıp da bulunamayacak bir lokasyonda. Fiyatlar çok makul. Tuzla, Kartal, Maltepe civarında bile metrekaresi 5- 6 bin liralar konuşulurken, burada bu rakamın yüzde 50 iskontolu olduğu düşünülmeli. Çünkü adres Kadıköy.

Dönüşüm hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kentsel dönüşüm devletin yapabileceği bir iş aslında. Kişilerle bire bir uğraşmak ikna etmek çok zor çünkü herhangi bir yaptırım gücünüz yok.

Ne gibi sorunlarla karşılaştınız?

Kimi miras sorunu, kimi 10 ortaklı, kimi vergi, kiminin de emlak borcu var. Anlaşmazlıklar, geçmişe dönük husumetler olabiliyor. Hiç aklınıza gelmeyen şeylerle uğraşıyoruz. Bir insanın 50 metrekare hissesi var ama kendisi Almanya'da. Gidip onunla anlaşmak durumunda kalıyorsunuz. Düğünü, hastalığı hepsi bizi ilgilendiriyor. Çok zor bir iş ama biz sosyal sorumluluk olarak bakıyoruz.

İyi dönüşüm nasıl olmalı?

Dönüşüm kademe kademe yapılmalı. Çok büyük bir arzın aynı anda yapılması da ciddi bir sıkıntı. Büyük bir alanın dönüşmesi fikir ve şekil olarak çok güzel gözüküyor. Ancak aynı anda bunu yapmak mümkün değil. Çünkü finansmanı için satışlara da başlanması lazım. Bizim yaptığımız işin kıymetli olabilmesi için arsanın kıymetli olması gerekiyor. Eğer arz ve üretim fazlaysa bizim yaptığımız işin kıymeti yok. O zaman bizim yaptığımız iş, üzerine betonarme yapacak kadar kıymetli olur. Arsa dengeli bir şekilde arz edilirse, o zaman bu işler yapılır hale gelir.

Çocuğumun müteahhit olmasını istemem

Çocuğunuzun inşaatçı olmasını ister misiniz?

Kendisi seçerse karışamam. Ama onunla ilgili bir tasarrufum olsa, daha pozitif bir iş yapmasını tercih ederim. Ben İnşaat Yüksek Mühendisiyim. ODTÜ mezunuyum. Okuldan mezun olduktan sonra birkaç sene bir firmada çalıştım. Sonra kendi işimizi kurduk. Biraz da şans aslında bu işler. 25 senedir bu sektördeyim. Ama o başka bir mesleği seçerse daha mutlu olurum.

Ömrümün yarısı resmi dairede geçiyor

Son dönemde sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sektör çok hareketli. Her gün isimleri belli olmayan firmalar çıkıyor. Konuyla alakası olmayan bir sürü firma inşaata girdi. Bir iki tane proje yapıp çekiliyorlar sektörden.

Bu da sektör için sıkıntı tabii...

Gayet tabi. İnsanların sandığı kadar yoğun bir kâr marjı yok bu işte. Yüksek kârlar elde etmek mümkün değil. Sektörün kendine has birçok sorunu var. Boş bir araziye giriyorsunuz. Sonra orayı yaşanır, medeni bir hale getiriyorsunuz. Bu noktada girip çıkmadığımız resmi daire yok. Benim ömrümün yarısı buralarda geçiyor. Bu yüzden mesleği inşaatçı olmayan insanların, bu sektöre girmesine şaşırıyorum.

2'nci dönüşüm Beşiktaş'ta

Gündemde başka dönüşüm projeniz var mı?

Beşiktaş'ta bir proje üzerinde çalışıyoruz. İmzaları almaya başladık. İşi 6 aydır takip ediyoruz süreç bir 6 ay daha devam eder. Yüzde 50'sine yaklaştık. 15 bin metrekarelik bir alan. Beşiktaş ölçeğine göre büyük bir proje olacak.

Bir markayı hayatta tutmak zor

Neden şaşırıyorsunuz?

Sonradan girildiğinde kavranacak bir meslek değil. Bir binayı herkes yapar. Ancak bir markayı hayatta tutmak çok zordur. Bu parayla da alakalı değil. Burada para kazanmak amacıyla girenler şansını deniyor. Ancak parası olup da inşaat sektörüne girenleri anlayamıyorum. Çok zor bir meslek çünkü. Müteahhitliğin yarısı iş takibi. Haftada şantiyelere 1-2 gün uğrayabiliyoruz.