Çevre Bakanlığı'na 81 ilden gönderilen listede hangi bölgeler var? işte o liste...
Abone olAfet riski altındaki alanların dönüştürülmesiyle ilgili kanun dün TBMM'de kabul edilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na şimdiye kadar kentsel dönüşümle ilgili 400 proje gönderildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi öncesinde belediye ve valilikler konuyla ilgili hazırlıklarını tamamladı.
Kentsel dönüşüm sürecinde 81 ilin belediye ve valileri, jeolojik, jeofizik, jeoteknik, mülkiyet hakkı, hak sahipliği gibi çalışmalarını tamamladıktan sonra riskli alanları belirleyerek, taleplerini Bakanlığa iletti.
İllerden Bakanlığa 400 proje ulaşırken, bunlar arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Düzce, Kocaeli, Sakarya gibi afet riski yüksek, gecekondulaşmanın yoğun olduğu iller dikkati çekiyor.
ANKARA VALİLİĞİ'NDEN DEMETEVLER UYARISI
Ankara Valiliği, Bakanlığa gönderdiği projede, özellikle Yenimahalle Belediyesi sınırlarındaki Demet 1. Bölge'nin olası afetlerden etkilenebileceğini ve bölgenin kentsel dönüşüme alınması gerektiğini bildirdi. Valilik, ayrıca Sincan ve Polatlı'nın da kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmesini istedi.
Çankaya Belediyesi ise projesinde, Akpınar ile Arka Topraklık mahalleleri çevresinde heyelan tehlikesinin yapılaşmaya izin vermemesi nedeniyle, bu alanların kentsel dönüşüm kapsamına dahil edilmesi gerektiği görüşünü bildirdi.
BÜYÜKADA VE HEYBELİADA'NIN RİSKLİ BÖLGELERİ
İstanbul Valiliği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün gönderdiği projeye göre, Büyükada'da İDO İskelesi-Lokantalar Sahili-Belediye-Balıkçı Barınağı ve Büyükada Su Sporları Kulübü'ne kadar olan sahil kesimi, riskli alan olarak tespit edildi.
Heybeliada'nın riskli yerlerinin de Askeri Çınar İskelesi-Heybeliada Su Sporları Kulübü'ne kadar olan sahil kesimi ile Balıkçı Barınağı-Deniz Lisesi Komutanlığı-Askeri Afak Moral Tesisleri arası ve Çam Limanı bölgesi olduğu belirtildi.
Bunların yanı sıra Burgazada'da Su İskelesi-6 No'lu plaja kadar olan kısım-Kalpazankaya mevkisi, Kınalıada'da adanın batısı-Kınalıada Su Sporları Kulübü'ne kadar uzanan sahil-Jarden İskelesi ve devamının, kentsel dönüşüm kapsamına alınması istendi.
İSTANBUL'UN ADAYLARI AYAZAĞA, BOSTANCI, HALKALI
Proje gönderen belediyeler arasındaki Ataşehir Belediyesi, Yeniçamlıca, Mimarsinan, Mevlana mahallelerinin bir kısmının kentsel dönüşüm planına dahil edilmesini talep etti. Ayrıca İçerenköy Mahallesi'nde Bostancı, Orta Sanayi Bölgesi ile Örnek ve Esatpaşa mahallelerinin riskli alanlar olduğu bildirildi.
Şişli Belediyesi, gecekondu önleme bölgesi Kuştepe ve Ayazağa'da kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini iletti. Küçükçekmece Belediyesi, Halkalı, İnönü, İstasyon, Kanarya, Kartaltepe, Cennet, Yeşilova'nın bazı alt bölgelerinin, Esenler Belediyesi ise Çiftehavuz ve Oruçreis mahallelerinin kapsama alınmasını istedi.
Öte yandan, Bakanlığa gönderilen bazı projeler de yetersiz ve eksik bulundu. Uzman kuruluşların görüşü alınmadan hazırlanan projelerde, jeolojik, jeofizik, jeoteknik, mülkiyet haklığı, hak sahipliği gibi çalışmaların yapılmadığı, sadece alanın belirlenip gönderildiği öğrenildi.
Bakanlık, projeler hazırlanırken uzman kuruluşlar ve üniversitelerle ortak çalışılmasını, gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra projelerin gönderilmesini istiyor.