Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm projesiyle ilgili hedefleri açıkladı.
Abone olÇevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar , kentsel dönüşüm projesinde, ilk 2 yılda vatandaşların desteğini, güvenini ve katılımını sağlayarak önemli bir mesafe alacaklarına, Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te bu projeyi büyük ölçüde tamamlayacaklarına inandığını belirtti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı , Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın 2013 yılı bütçesi ele alınıyor.
Bakan Bayraktar, bütçe üzerindeki sunumunda, bakanlığın kuruluşundan itibaren sürdürülebilir çevre ve yaşanabilir yerleşmeler sağlamak, ülke çapında kentsel dönüşümü başlatmak ve şehirlerin marka değerini artırmak doğrultusunda kapsamlı, heyecanlı ve titiz bir yapı oluşturduklarını söyledi.
Bayraktar, 2013 yılı bütçesinde, bakanlığı için 1 milyar 880 milyon 909 bin 650 lira, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü için 657 milyon 446 bin lira olmak üzere toplam 2 milyar 538 milyon 355 bin 650 lira ödenek öngörüldüğünü ifade etti.
Planlı kentleşme ve konut üretimi programı kapsamında 10 yılda tüm ülke sathında 560 bin konut ürettiklerini dile getiren Bayraktar, bunların 500 binini teslim ettiklerini kaydetti.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve buna ilişkin ikincil mevzuat düzenlemelerini yaptıklarını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
''Önümüzdeki süreçte 6.5 milyon konutun elden geçirilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamdaki çalışmaları 2, 5, 7, 12, 15 ve 20 yıllık periyotlar halinde tamamlamayı hedefliyoruz. Ancak ilk 2 yılda vatandaşlarımızın desteğini, güvenini ve katılımını sağlayarak önemli bir mesafe alacağımıza, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te bu projeyi büyük ölçüde tamamlayacağımıza inanıyorum.''
Başlattıkları kentsel dönüşüm seferberliğiyle vatandaşlarda beklenti ve güven oluşturduklarını ifade eden Bayraktar, kanunla tüm ülkede bilinç ve katılımın arttığını, birçok belediyenin de başarılı projeler yürüttüğünü anlattı.
Kentsel dönüşüm kapsamında oluşturdukları yeni yapılanma hakkında bilgi veren Bayraktar, şu anda TOKİ ve belediyeler eliyle Adana'dan Rize'ye, Van'dan İzmir'e kadar ülke sathında 256 noktada kentsel dönüşüm çalışmalarının aralıksız yürütüldüğünü ifade etti.
ORTAK ALT YAPI
Bayraktar, kamu kurum ve kuruluşlarının, sorumlu oldukları coğrafi bilgileri ortak altyapı üzerinden kullanıcılara sunacakları portalın kurulması çalışmalarında da son aşamaya geldiklerini, çalışmayı yıl sonu itibarıyla kullanıcıların istifadesine sunacaklarını dile getirdi.
Bayraktar, Türkiye genelinde eğlence hizmeti veren tüm işletmelerin bir yazılım sistemi dahilinde izlenebilirliğinin ve ilgili mevzuat çerçevesinde işleyişlerinin sağlanması amacıyla eğlence yerleri bilgi sistemi yazılımını oluşturduklarını bildirdi.
ÇED izni ve lisanslarında bürokrasiyi azalttıklarını ifade eden Bayraktar, Türkiye'nin yüzde 97'sinde çevre düzeni planlarının tamamlandığını belirtti.
Bayraktar, İstanbul'da yeni yerleşim alanları oluşturulması amacıyla çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda 38 bin 500 hektar alanda İstanbul'un 3. büyük havaalanını da kapsayacak şekilde kurulacak yeni şehir için harita alımları, imar planları ve kentsel tasarımlarının, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile müştereken yürütüldüğünü anlattı.
KİMLİK BELGESİ BAŞLADI
Artık binaların enerji verimliliği dikkate alınarak, inşa edildiğini dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:
''2011 yılında Enerji Kimlik Belgesi uygulamasını başlattık. Bugüne kadar ülke genelinde 44 bin 596 Enerji Kimlik Belgesi verdik. Bu belgelerin yüzde 90'ı son bir yıl içerisinde düzenlendi.
Özel yapı müteahhitleri ve yapı ustalarını kayıt altına alarak, denetimlerini sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda yapı müteahhidine yetki belgesi numarası vererek ve yapı ustalarına geçici ustalık belgesi düzenleyerek, sektörü kayıt altına aldık.''
Bayraktar, tapu hizmetlerinin kolaylaştığını ve ülke genelinde kadastro çalışmalarının yüzde 95 oranında tamamlandığını da sözlerine ekledi.