İstanbul'da virüslü kene bulundu haberi kuyruklu yalan çıktı! Bu açıklamaların kaynağı ise bir haşera firmasının sahibi.
Abone ol'İstanbul'da iki kenede virüs buldum' açıklaması yapan ziraat mühendisi Derya Ulaşlıoğlu'nun, zirai ilaç firması Vera Pest'in sahibi olduğu ortaya çıktı. Prof. Karaer, 'Spekülatörler önce virüslü kene korkusu yayıp sonra da kendi şirketlerini adres gösteriyorlar' dedi
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Zafer Karaer, İstanbul'da virüslü kene bulunduğunu iddia eden ziraat mühendisi ve zirai ilaç firması Vera Pest'in sahibi Derya Ulaşlıoğlu'nu yalanladı. Karaer, 'Haberi büyük bir gazetenin internet sitesinde okudum. Ziraat yüksek mühendisi Derya Ulaşlıoğlu'nun, İstanbul'da bulduğu keneleri bana getirerek incelettiği, benim de ölümcül virüs tespiti yaptığım yazıyordu. Bu beyanat doğru değildir. Kendisi beni arayarak, İstanbul'da iki kene bulduğunu ve bunların türüne bakıp bakamayacağımı sordu, ben de 'Gönderin' dedim. Virüs değil, tür saptama çalışması yaptık. Bu bayan ise ulusal gazetelere adımı vererek, 'İstanbul'da virüslü kene bulduk' açıklaması yaptı. Bu çok çirkin bir davranış. Daha sonradan bu kişinin, zirai ilaç firmasının sahibi olduğunu öğrendim' dedi.
Büyüklüğü 27 milyon euroya ulaşan yıllık haşere ilacı pazarı, son kene vakalarıyla birlikte 33 milyon euroya ulaştı. Daha önce, ağırlıklı olarak hayvancılıkta kullanılan haşere ilaçları, kene vakalarıyla birlikte sprey kutularla marketlere kadar indi. Kene paniğini fırsata dönüştüren zirai ilaç firmaları ise 'korkudan' prim yapmaya başladı. Sadece ilaç satışları değil, ev ve işyerlerinde haşereye karşı ilaçlama yapan zirai firmalar da hızla büyümeye başladı. Daha önce sadece torbalarda ya da kiloluk olarak çiftlik, belediye ve köylere satışı yapılan ilaçlar, yeni kurulan firmalarla metropollere ulaşmaya başladı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Zafer Karaer'e göre, spekülatörler önce 'virüslü kene' korkusu yayıp, çözüm için de yine kendilerini gösteriyor. Karaer, 'Ortaya çıkan panik, zirai ilaç sektörünü harekete geçirmeye yönelik spekülasyonlardır' dedi.
Keneyle örümceği ayıramaz
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ateşli ve Kanamalı Hastalıklar Danışmanı Prof. Dr. Ayşen Gargılı, kene ile örümceği ayıramayan bazı kişilerin, 'Virüslü kene var' açıklaması yaparak, kamuoyunda korku yaratmaya çalıştığını söyledi. Gargılı, 'Türkiye'nin tek böcek uzmanı' lafını anlamadığını belirterek, böyle bir şey söz konusu olamaz, ilaç satmak için ortaya çıkan şarlatanlara pirim verilmemeli' dedi.
Kod Adı Örümcek dedektifi
Ulaşlıoğlu 'www.verailaclama.com adlı sitede, şirket sahibi olarak görünen Ulaşlıoğlu, kendisini 'Örümcek dedektifi' olarak tanıtıyor. Ulaşlıoğlu, iddialarının, uzmanlar tarafından yalanlandığını ileten muhabirimize, 'Onlar hiçbir şey bilmiyor' cevabını verdi.
Yazın ilaçlama tehlikeyi artırır
Ankara Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer, kenelerin aktif oldukları yaz aylarında ilaçlama yapılmasının gelecek yıl kene sayısında artışa neden olacağını bildirdi. Karaer, kenelerin aktif ömrünün yaklaşık 5 ay sürdüğünü ve bu sürenin sonunda 5-10 bin civarında yumurta verdiğini kaydetti. Kenelerin pasif dönemlerinin Ekim-Mart ayları arasında olduğunu aktaran Karaer, pasif dönemde toprak altında yaşayan ve kışı burada geçiren kenelerin yaz aylarında uyanarak, faaliyete geçtiğini söyledi. Kan emme döneminin 1 ay olduğunu belirten Karaer, "Bundan sonra sığır veya koyunda kene görülmez. Yumurtlama dönemlerinde, yerleri tespit edilmeli. İlaçlar yerine, bazı mantarlar toprağa bırakılarak kene üremesi önlenebilir veya kene yiyen canlılar toprağa bırakılabilir. Kenelerin yumurtaları topraktan dışarı çıkarılarak üremeleri için uygun ortam yok edilebilir. Bu yumurtaları kuşlar bile yer. İlaçlama yapılması zorunlu değil" dedi.
Tatbikata katılan 66 askeri ısırdı
Isparta İl Sağlık Müdürü Dr. S üleyman Önal, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Tatbikat Merkezinde görevli 66 askerin tatbikat sırasında kene ısırığı şüphesiyle hastaneye başvurduğunu bildirdi. Dr. Süleyman Önal, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Tatbikat sırasında 13 askerin rahatsızlanması ve ardından diğer askerlerin de aynı şikayeti belirtmeleri üzerine tatbikatta bulunan 66 asker kene ısırığı şüphesiyle Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesine başvurdu. Askerlere gerekli tahlil ve testler yapıldı ve olumsuz bulguya rastlanılmadı. Askerlerin büyük bölümü taburcu oldu. Askerlerimizin durumu iyi. Korkulacak bir durum yok. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının belirtilerine rastlanmadı."
Türkiye dün de üç kurban verdi
Çanakkale Lapseki'de hayvancılık yapan İbrahim Güven ile Samsun'da Cafer Sağlam ve Bursa'da da 46 yaşındaki bir kişi kene ısırması sonucu hayatını kaybetti. İbrahim Güven, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle tedavi edilmeye başlandı. Güven, dün 18.30 sıralarında yaşamını yitirdi. Bursa'da, kamp yapan 46 yaşındaki M.K.'yı kene ısırdı. Getirildiği özel hastanede (KKKA) hastalığı tanısı konulan M.K., yaşamını yitirdi. Samsun OMÜ Tıp Fakültesi'nde kene ısırması nedeniyle tedavi gören 74 yaşındaki Cafer Sağlam yaşamını yitirdi. Amasya'da yaşayan ve vücuduna yapışan keneyi eliyle çıkardıktan birkaç gün sonra halsizlik, yüksek ateş gibi şikayetleri başlayan 3 çocuk babası çiftci Cafer Sağlam, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.