Recep Akdağ Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı alınması gereken önlemleri sıraladı.
Abone olAkdağ Alınabilecek en önemli tedbir, vatandaşlarımızın kenelere karşı vücutlarının kol, bacak, ayakları gibi açıkta kalabilecek bölümlerini örtmeleri, çıplak ayakla yere basmamalarıdır dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kenelerin yaydığı bir virüsün neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili olarak, Ortada düşünüldüğü veya aksettirildiği gibi büyük bir salgın yok dedi.
Akdağ, Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi Yaygınlaştırma Eğitimi toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akdağ bir gazetecinin, Son günlerde kene ısırması vakalarında bir artış var. Bu konuyla ilgili ne gibi tedbirler alınıyor? sorusu üzerine Alınabilecek en önemli tedbir, vatandaşlarımızın kenelerle karşılaşabileceği ortamlarda vücutlarının kol, bacak, ayakları gibi açıkta kalabilecek bölümlerini örtmeleri, çıplak ayakla yere basmamalarıdır dedi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi"nin, kenelerin yaydığı bir virüsle ortaya çıkan bir hastalık olduğunu vurgulayan Akdağ, 2000"li yılların başında da bu hastalık ülkemizde vardı. Ancak kenelerin yaydığı ve etken virüsü bulaştırdığı bilinmiyordu. Önemle vurgulamak istiyorum, kenelerin yaydığı bir virüsle oluşan Kırım KongoKanamalı Ateşi"nin ilk defa tespiti, bakanlığımız döneminde yapılmıştır. dedi.
PANTOLON PAÇASI ÇORAP İÇİNE
Özellikle tarımla uğraşan vatandaşların da pantolonlarının paçalarını çoraplarının içine koymalarının, kenenin yapışmasını ve virüsü yaymasını engellemek açısından önemli olduğunu vurgulayan Akdağ, Bunun dışında herhangi bir biçimde kene vücuda yapışmışsa vatandaşlar bunu kendi başına çıkarmaya çalışmamalı, bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Çünkü bilinçsizce yapılan zorlamalarla virüsün vücuda yayılmasını kolaylaştırmış oluyorlar diye konuştu.
Akdağ, bunun dışında kırsal kesimde yapılacaklarla ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığının gerekli çalışmaları yürüttüğünü kaydetti.
SALGIN YOK
Ortada düşünüldüğü veya aksettirildiği gibi büyük bir salgının olmadığını belirten Akdağ, vaka sayısının önceki yıllarda da yüzlerle ifade edilebilecek civarlarda olduğunu söyledi. Bunlardan yüzde 5"inin hayatlarını kaybettiğini ifade eden Akdağ, dünya literatüründe de hayatını kaybeden vaka sayısının bu kadar olduğunu vurguladı.