Birçok ölüme neden olan keneler, vatandaşlar arasında paniğe yol açtı. Peki kene nasıl çıkarılmalı?
Abone olKırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının kaynağı olarak gösterilen ve birçok ölüme neden olan keneler, vatandaşlar arasında paniğe yol açtı. Kenenin vücuttan nasıl çıkarılacağı konusu, uzmanlara ve gazete bürolarına en çok sorulan soru oldu. Uzmanlar, vücuttaki kenenin bir cımbızla dikkatlice tutularak, ezilmeden, sağa sola oynatılarak bir çivi gibi çıkarılması gerektiğini belirttiler.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı"nın kaynağı olarak gösterilen keneden korunmanın yolları hakkında bilgiler verdi. Dr. Ramazan Gözüküçük, şu önerilerde bulundu:
Hasta ve hastanın üzerinden çıkartılanlarla temas sırasında mutlaka eldiven, maske gibi standart önlemler alınmalı.
Mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durulmalı. Riskli alanlarda (Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlar) bulunulması halinde, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli.
Vücuda yapışmamış olanlar dikkatlice toplanıp öldürülmeli, yapışanlar ise kesinlikle ezilmeden, üzerine kimyasal madde dökülmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pens ya da cımbızla sağa sola oynatarak, çivi çıkarır gibi alınmalı.
Su kenarları ya da otlak şeklindeki yerlerde piknik yapanlar dönüşte mutlaka üzerlerini kene bakımından kontrol etmeli. Kene varsa usulüne uygun olarak vücuttan uzaklaştırmalı.
Çalı ve çok ot bulunan yerlerden uzak durulmalı, bu gibi yerlere çıplak ayakla veya kısa giysilerle girilmemeli.
Avcılar ve ormanlarda çalışan işçiler, lastik çizme giymeli veya pantolonlarının paçalarını çorap içine almalı. Hayvan sahipleri, hayvanlarını kenelere karşı ilaçlamalı.