BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,74
ALTIN 2.967,33
HABER /  GÜNCEL

Kene mücadelesi başladı

Ordu’nun 7 ilçesinde keneler yolu ile bulaşan zoonotik enfeksiyona yol açan viral bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastal...

Abone ol

Ordu’nun 7 ilçesinde keneler yolu ile bulaşan zoonotik enfeksiyona yol açan viral bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı ile ilgili vakaların artması nedeniyle kene mücadelesi başladı.
başlatılan mücadele çalışmaları kapsamında Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Halk Sağlığı Müdürlüğü muhtarlara ve imamlara yönelik eğitim çalışması gerçekleştirdi. Ayrıca çiftçilere ve vatandaşlara almaları gereken tedbirler, kene ısırığı durumunda yapılması gerekenler ve hastalık hakkında genel bilgiler aktarılarak, ayrıca daha önceki yıllarda da uygulandığı gibi liflet ve broşür dağıtımı yapıldı.

100 BİN HAYVANA İLAÇLAMA
Bu konuda Ordu Valiliği’nden yapılan açıklamada, havaların ısınmasına bağlı olarak genellikle Mart - Ekim ayları arasında kenelerin aktif olarak çalıştığı, mera ve diğer alanlarda yakalamış oldukları hayvanların kanını emerek biyolojik varlıklarını devam ettirdikleri belirtilerek Kelkit Vadisi bölgesinde KKKA hastalığının etkenini taşıyan kene türlerine rastlandığı kaydedildi. Açıklamada, “Kelkit Vadisine sınır olan ilçelerimiz (Akkuş, Aybastı, Mesudiye, Gölköy, Korgan, Kumru ve Kabadüz İlçeleri ile Perşembe ve Çambaşı Yaylaları) riskli bölgelere öncelik tanınarak mücadele çalışması yapılması planlanmış ve toplamda 40 bin adet büyükbaş hayvan, 50 bin adet küçükbaş hayvan ve 10 bin civarında işletmenin ilaçlanması suretiyle kene mücadelesi yapılması hedeflenmiştir” denildi.

ÇİFTÇİLERE KKKA UYARISI
KKKA hastalığı ile ilgili vatandaşların dikkat etmeleri gereken hususlar işe şöyle belirtildi:”Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda, vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir. Vücut kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa bir pens veya cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır. Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir. Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. İnsanların veya hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemelidir.”
(İHA)