Kene sezonunu bu yıl erken açtık. Peki keneler insanlara nasıl musallat oluyor, alınması gereken önlemler neler?
Abone olUzmanlar, kenelerin ısırmadan önce ısıracakları bölgeye lokal anestezik benzeri bir madde salgıladığını belirterek, bu sebeple ısırığı takiben kenenin görülemediğini ve ilk 24-48 saatte ısırığın fark edilmediğini bildirdi.
Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye’de ilkbahar ve yaz aylarında kendini gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) kene ısırığı ile bulaşan virüs kaynaklı bir hastalık olduğunu belirterek, kene ısırmasının insanlarda yüzde 30 ile 50 ölümle sonuçlanabileceğini ifade ettiler.
BELİRTİLER:
Uzmanlar, KKKA’nın belirtilerini de şöyle sıralıyor;
*Ateş-halsizlik,
*Baş ağrısı,
*İştahsızlık,
*Yüz ve göğüste kan oturmaları,
*Gözlerde kızarıklık,
*Gövde ve kol bacaklarda derialtı kanamaları
KENE ISIRIĞI NİYE HİSSEDİLMİYOR?
Keneler erişkin dönemlerinde daha çok sığırlar gibi büyük hayvanları tercih ediyorlar. Kırsal kesimlerde yaygın olarak buluyorlar, şehir merkezleri tercihleri arasında yer almıyor.
Keneler ısırmadan önce ısıracakları bölgeye lokal anestezi benzeri bir madde salgılarlar. Bu nedenle ısırığı takiben eğer kene görülemez ise ilk 24-48 saatte ısırık fark edilemez.
EN TEHLİKELİ SAATLER
Taşıdıkları hastalık etkeni kan emmeye bağlı olarak 12-16 saatte aktive olarak tükürük bezlerine gelir ve bulaştırıcılık olur. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü kan emme ile ilk 36 saatte kenede çoğalmasını tamamlayabilir. Kene ısırığının 3-5. günlerinde bulaştırıcılık maksimuma ulaşır.
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Kene ısırığından korunmanın ne yazık ki profesyonel bir yöntemi yok. Uzmanlar, çalı, su kenarları ve gür otların bulunduğu alanlara giren insanların pantolon paçaları çorap içinde olacak şekilde ve uzun kollu giymesini öneriyor..
Tavsiyeler arasında kırsal alanda yapılan gezintiler sonrasında koltuk altı ve kasık bölgelerinin kontrol edilmesi de yer alıyor.
KENE BULUNURSA NE YAPMALI?
Vücudunuzda keneye rastlarlarsanız hemen sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Asla ve asla kene ezilmemeli, yapay ısı ya da bir kimyasal madde uygulanmamalıdır. Keneler, battığı yönün tam tersi yöne ani tek hamle ile bir pensle çekilip alınabilir. Bu hekim kontrolünde yapılmalıdır. Çıkarılan keneler atılmaz. Tür teşhislerinin yapılması hastalığın hızlı tanısında ve diğer hastalıklardan ayırıcı tanıda son derece önemlidir.