BURSA'da doğum gününde bıçaklanan ve 20 gün sonra beyin ölümü gerçekleşen Furkan İlhan'ın karaciğeri, kuzenine nakledilmesi koşuluyla bağışlandı. İlhan’ın böbrekleri ile korneaları ise 3 hastayı hayata bağladı.
Abone olİşten dönerken tartıştığı alkollü Mehmet G. tarafından kalbinden bıçaklanan 18 yaşındaki Furkan İlhan, 20 gün süren müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Beyin ölümü gerçekleşen İlhan'ın ailesi, organ bağışını karaciğerinin nakil için bekleyen 18 yaşındaki kuzenleri Şennur Koç'a verilmesi koşulu ile kabul etti. Bunun üzerine Furkan İlhan'ın karaciğeri kuzenine böbrekleri ile korneaları ise 3 hastaya nakledildi.
Karaciğer naklini gerçekleştiren UÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli ve Karaciğer Sorumlusu Prof. Dr. Ekrem Kaya, şunları söyledi:
"Organ nakli için hastamızın yakınları ile konuştuk. Onlar da bu üzüntülü duruma rağmen metanetli bir şekilde yaklaşarak organ bağışına sıcak baktılar. Yalnız bir şartları vardı. Hayatını kaybeden gencimizin kuzenin de karaciğer yetmezliği vardı, uygun olursa karaciğerin kuzenine nakledilmesine istediler. Sağlık Bakanlığı'ndan son yönetmeliğine göre bu nakil işlemi mümkün. Buna şartlı bağış deniyor. Görüşmeler neticesinde karaciğerin yanı sıra iki böbreği ve 2 korneası da bağışlandı. Dolayısıyla gencimiz üç ayrı kişiye yeni bir hayat verdi. Organ alan hastaların durumları çok iyi."
HEM ACIYI, HEM MUTLULUĞU YAŞADILAR
Nakil işleminin ardından yeğeninin hayatını kaybetmesi nedeniyle derin bir acı, diğer yeğeninin hayata dönmesi ile de büyük bir mutluluk yaşadıklarını söyleyen gencin dayısı Ali Gökalp, "Furkan'ın ölümü ile yıkıldık. Şennur'un sağlığına kavuşması ile sevindik. Böyle önemli bir karar alan Furkan'ın ailesini kutluyorum" dedi.
"TÜRKİYE'DE 25 BİN BAĞIŞ BEKLEYEN HASTA VAR"
Furkan İlhan'dan alınan karaciğerin kuzenine nakledilmesinin hazırlık sürecinde görev alan Doç. Dr. Remzi İşçimen ise Türkiye'de 25 bine yakın organ nakli bekleyen hasta olduğuna ve bu tür nakillerin örnek olması gerektiğine değindi. Organ nakli konusunda rakamsal verileri paylaşan Doç. İşçimen, şu bilgileri aktardı:
"Yılda 1500 civarında hastanın beyin ölümü gerçekleşiyor. Beyin ölümleri gerçekleşen olgularda sadece yüzde 5 civarında organ bağışı oluyor. Hastaların farkındalıklarının az olması, yoğun bakım süreçlerinin yakın olarak takibindeki bir takım aksaklıkların ortaya çıkması gibi problemler ile karşı karşıya kalıyoruz. Yoğun bakım ünitemizde yılda birçok vaka ile karşılaşıyoruz. Bu dönem içerisinde komadaki hastaların ciddi anlamda yakın takiplerinin yapılması, beyin ölümüne gidebilecek hastalarıyla ilgili hasta yakınlarında farkındalığın artırılması çok önemli. Beyin ölümü tanısının erken koyulması, sürecin yönetimi içerisinde de aile bireyleri ile birlikte olabilmemiz bağış oranını artırabiliyor."