BIST 9.693
DOLAR 35,22
EURO 36,68
ALTIN 2.965,39
HABER /  SAĞLIK

Kemoterapi kabus olmaktan çıkıyor

Bursa Medicalpark Hastanesi Tıbbi Onkoloji Servisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Arslan'dan kemoterapi görecek hastalara müjde

Abone ol

Medicalpark Bursa Hastanesi Tıbbi Onkoloji Servisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Arslan, kemoterapi tedavilerinde ve yan etkilerin kontrolünde meydana gelen yenilikler sayesinde hastalarda eskisi kadar yoğun bulantı, kusma ve iştah kaybının izlenmediğini belirtti.

Yeni nesil kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinin eskilerine göre daha az olduğunu kaydeden Medicalpark Bursa Hastanesi Tıbbi Onkoloji Servisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Arslan, “Onkolojik hastalarda asıl tedavi yöntemlerinden biri de kemoterapidir. Kemoterapinin amacı, çoğalma kontrolünü kaybetmiş aşırı hızlı çoğalan hücreleri yok etmek. Kemoterapi tedavisi halk arasında bilindiği gibi ağrılı bir tedavi yöntemi değil” dedi.

Kemoterapi tedavisinde bir takım yan etkilerin görülebildiğini söyleyen Arslan, “Bunların başında fiziki değişmeler olarak saç dökülmesi, ciltte ve tırnaklarda değişiklikler ile bulantı, kusma ve iştah kaybı yer alabiliyor. Kan değerlerinde ilaç uygulamalarına bağlı değişimler görülebiliyor” diye konuştu.

BUNLARA DİKKAT

Kemoterapi tedavilerinde ve yan etkilerin kontrolünde büyük yenilikler olduğunu ifade eden Doç. Dr. Arslan şöyle konuştu:

“Bu yenilikler sayesinde hastalarda eskisi kadar yoğun bulantı, kusma ve iştah kaybı izlenmiyor. Yine de bağışıklık sistemini zayıflatan bu dönemde hastaların bol sıvı tüketmeleri, beslenmede beyaz ete özellikle de balık etine yer vermeleri, bol sebze ve meyve yemeleri aşırı şeker içerikli gıda tüketiminden ve yağlı yiyeceklerden uzak durmaları, kapalı ve kalabalık olan ortamlardan kaçınmaları ve kişisel temizliğe önem vermeleri gerekiyor.”

TEDAVİ UZMANLIK İŞİ

Arslan, genel olarak kemoterapinin damar yoluyla uygulandığını belirterek, şunları dile getirdi:

“Bazı durumlarda karın içi, beyin omurilik sıvısına uygulamalar da olabiliyor. Hastalıkta hangi ilaçların kullanılacağının seçimi, ilaçların hazırlanması, hastaya uygulanması ve uygulama sırasındaki takibi ile tedaviye cevabın değerlendirilmesi bir uzmanlık işi. Kemoterapi ünitemiz hastaların yoğun kemoterapi süreçlerinde rahat, konforlu ve huzurlu bir şekilde tedavi alabilmelerini hedefleyerek yeniden yapılandırıldığını yapılandırıldı. Tüm amaç hastaların bu yoğun süreci rahat bir şekilde geçirebilmelerini sağlamak. Ayakta tedavi ünitesi günlük 40 hastaya cevap verebilecek kapasitede. Yatan hasta servisinde ise 11 yatak bulunuyor. Polinikte kemoterapi olarak güncel tedavilerin hepsi uygulanabiliyor. Yatan hastalara kemoterapinin yanı sıra hastalığın getirdiği sıkıntılara bağlı yan etkilere karşı destek tedavi uygulamaları da yapılıyor.”