Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kemik iliği nakli bekleyenler için Türkök Projesi’ni hayata geçireceklerini söyledi. <br/>Organ Bağışı Haf...
Abone olSağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kemik iliği nakli bekleyenler için Türkök Projesi’ni hayata geçireceklerini söyledi.
Organ Bağışı Haftası nedeniyle “Her Bağış Yeni Bir Hayattır: Hazır mısınız?” konulu etkinlik düzenlendi. ATO Congresium’da gerçekleştirilen etkinliğe Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, organ nakli bekleyen ve organ nakli olmuş genç hastalar ile ölen yakınlarının organlarını bağışlamış aileler katıldı. Etkinlikte, organ nakli bekleyen ve organ nakli olmuş genç hastalar ile ölen yakınlarının organlarını bağışlamış ailelerin, organ naklinin önemini vurgulayan konuşmaları salonda duygusal anlar yaşattı.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, bugün itibariyle organ yetmezliği yaşayıp organ nakli bekleyen 24 bin kişinin bulunduğunu söyledi. Vatandaşların organ nakli hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaları için var güçleri ile çalıştıklarını ifade eden Müezzinoğlu, "Şüphesiz bunu başarmamız için başta medyamız olmak üzere sivil toplum kuruluşları, kanaat önderlerinin ve ilgili bütün kesimlerin daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerekmekte. İnsanımızın cesaretlendirilmesi, algılarının doğru zemine çekilmesi, toplumda organ nakli ve bağışı konusundaki farkındalığın artırılması ile ancak başarılı olabiliriz” diye konuştu.
TÜRKÖK PROJESİ
Önümüzdeki günlerde görme yetisini kaybetmiş binlerce insana umut olacak bir düzenlemeyi Meclis Genel Kurulu gündemine getireceklerini de açıklayan Müezzinoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bilindiği gibi bakanlığımız yurtdışından kornea ithal ediyor. Geçtiğimiz aylarda nakilleri gerçekleşen vatandaşlarımız çoluğunu çocuğunu, eşini dostunu, nefes aldığı cennet vatanını görmeye başladı. Bizler için bundan daha büyük bir mutluluk ve daha hayırlı bir hizmet olamaz. Hükümet olarak kornea ihtiyacını ülkemizden karşılama konusunda yürüttüğümüz yasa çalışması ile kadavradan kornea naklini kolaylaştırıyoruz. Bir başka önemli adım ise bu yılın başı itibariyle Türkök Projesi’ni hayata geçirerek yapıyoruz. Kemik iliği nakillerinin daha sistemli ve hızlı bir şekilde işlemesi için yürütülen Türkök Projesi 2014 yılında hayata geçecek. Bu hafta içi projenin bir ayağı olan Türk Kızılayı ile protokol imzalayacağız. Kızılay’a kan bağışında bulunan vatandaşlarımıza ‘İlik bağışında bulunmak ister misiniz?’ diye sorulacak ve ilik bağışında bulunmak isteyen vatandaşların bilgileri ilgili merkezlere nakledilecek. İnanıyorum ki bu anlamda doku tiplemesinde önemli bir mesafe katedilecek. Yıl sonuna kadar ihale sürecini tamamlayacağımız Türkök Projesi ile Türkiye’nin en büyük kemik iliği bankası hayata geçirilmiş olacak."
ORGAN BAĞIŞI
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ise, organ nakli ve bunun öncesindeki organ bağışının insan hayatının bedeli takdir edilemez değeri ile onu sağlıklı bir yapıda devam ettirme duyarlılığı arasında kalan önemli bir konu olduğunu kaydederek, “İslam dini cinsi, milliyeti, rengi, dini ve konumu ne olursa olsun her insana insan olarak baktı. İnsanlara eşit bir yaşama imkanı tanımıştır. İslam tedaviye önem vermiş, her insana tedavi olmada eşit haklar tanımış, bir insana hayat vermeyi bütün insanlığa hayat verme olarak görmüştür. Buna göre organ nakli ve bağışı açısından Müslüman ile gayrimüslim arasında hiçbir fark yoktur. Bilhassa Anadolu’da insanlarımızın takıldığı konulardan bir tanesi budur. Bununla ilgili Din İşleri Yüksek Kurulumuzun mütalaasına göre gayrimüslim birinin organlarından yararlanmakta veya organ vermekte hiçbir dini engel yoktur. Çünkü insanın bedeni veya organları Müslüman veya gayrimüslim diye nitelenemez. İnsanın bedeni ve organları kendi inancı doğrultusunda kullandığı birer alet konumundadır" değerlendirmesini yaptı.
Görmez, organ bağışı konusunda vatandaşlara şöyle çağrıda bulundu:
“Lütfen bütün hastane köşelerinde belki aylarca, belki yıllarca gözyaşı içerisinde bekleyen anneler, babalar, yavrular şifa bekleyen hastalara imdat olalım. Onlara hayat taşıyalım. Dini, ilmi, tıbbi ve hukuki açıdan şartlar yerine getirildikten sonra bizim organlarımızı bağışlamamız, onlara bir organımızı bağışlamamız canlıdan cana giden en büyük sadakadır. Candan cana giden en büyük bağıştır."
Konuşmasını yaptıktan sonra Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Görmez’e bir plaket takdim etti.
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan da, ülke genelinde 2 bin 43 karaciğer, 391 kalp, 235 pankreas, 37 akciğer olmak üzere toplamda 23 bin 528 hastanın hayata bağlanmak için organ nakli beklediğini ifade etti. 2012 yılında 4 bin 6 organ nakil gerçekleştirildiğini kaydeden Şencan, "Ek olarak bin 913 kornea nakli yapıldı. Ülkemizde nakil 2012 yılında yapılan 2 bin 905 böbrek nakli hastasında ABD ve Fransa’dan sonra en fazla böbrek nakli yapan 3. ülke sırasındayız. İngiltere ve Almanya’dan daha fazla nakil sayımız. Nakil olduktan sonra sağ kalanların oranına bakıldığında yüzde 96’larda. Bu oran ABD’de yüzde 97, İspanya’da yüzde 96 ve İngiltere’de yüzde 95" diye konuştu.
Konuşmaların ardından ölen yakınlarının organlarını bağışlamış ailelere plaket takdim edildi.
(İHA)