BIST 9.961
DOLAR 35,33
EURO 36,35
ALTIN 3.021,31
HABER /  SAĞLIK

Kemik iliği bankası kuruluyor

Ninayet Türkiye'de kemik iliği bekleyen hastalar ölmeyecek.

Abone ol Sağlık Bakanlığı, "Türk-Kök" projesi kapsamında ilik bankası kuruyor.

Türkiye'de ilik bekleyen 12 bin hastanın umudunu bağladığı ulusal kemik iliği ve hücre bankasında, tüm donörlerin bilgileri toplanacak. Akraba dışı donörden gelecek kemik iliğine ihtiyacı olan ve zamanla yarışan hastaların umutla beklediği bankada, kemik iliği nakli için donör kazanım sistemi kurulacak.

Kaydedilen bilgilerden yapılan taramalarla alıcılarla donörler karşılaştırılarak uygun olanlar hastaya nakledilecek. Ankara Onkoloji Hastanesi'nin kolej binasında hizmet vermesi planlanan bankanın altyapı çalışmaları tamamlandı.

KEMİK İLİĞİ SON ŞANSLARI

Kemoterapi ve radyoterapiden sonuç alamayan hastaların son şansı ilik nakli. 6'da 6 uyum zorunluluğu olan uygun dokunun aile içinden bulunması ihtimali yüzde 25-30. Aile dışı ilik naklinde ise bu şans 20 binde 1. Türkiye'de yılda 4 bin kişiye ilik nakli yapılması gerekiyor. Oysa yapılan nakil sayısı sadece 800. Çaresiz 12 bin kişi kemik iliği bekliyor, nakil listelerine adını yazdırıp müjdeli bir haber umudunu taşıyan hasta sayısı ise 5 bin. Uygun ilik beklerken yaşamını yitirenlerin çoğu ise çocuk.

300 BİN KİŞİ KAYDEDİLECEK


Yaklaşık 300 bin kişinin kaydedilmesi planlanan Türk-Kök'te, Kordon Kanı Bilgi Bankası oluşturulacak. Doğum yapmış annelerin plasentalarından elde edilen kök hücreler kemik iliğini destekleyecek. Bu hücreler sınıflandırılacak ve saklanacak. Doku grupları uyanlara bu hücreler nakledilecek. Yani Türk-Kök'te hem kordon kanındaki hücreler kullanılacak hem de canlı donörlerdeki kanlardan elde edilecek hücreler kullanılacak.