BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifasını değerlendirdi.
Abone olİstifalar BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da gündemindeydi. "Eğer Ordu PKK'ya karşı başarılı olmuş olsaydı bunlar yaşanmayacaktı. Dolayısıyla bu, başarısız olan komutanlara çıkarılmış bir faturadır" diyen Demirtaş, benzer faturayı hükümetten beklediğini açıklayıp çağrıda bulundu:
"Kemalizmin yerine tayyibizmi oturtmak istemiyorsa demokrasiyi gerçekten toplumla buluşturmak zorundadır. ''
ŞOK VE KRİZ YARATAN BİR DURUM DEĞİL
Demirtaş, Diyarbakır BDP il binasında düzenlenen Demokratik Toplum Kongresi olağan kongresinde gazetecilerin, ''Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemesini nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusu üzerine, Türkiye'de şok ve kriz yaratan bir durum olmadığını söyledi.
Koşaner'in istifa gerekçesi |
Genelkurmay Başkanlığı görevinden ayrılan Org. Koşaner, veda mektubunda istifa gerekçesini açıkladı |
DEMOKRASİYE GEÇİLDİĞİ ANLAMI ÇIKMASIN
''Demek ki olabiliyor. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları istifa edince Türkiye'de bir kriz çıkmıyormuş ama bundan Türkiye'de askeri vesayetin tümden kalkarak yerine sivil demokrasinin geçtiği şeklinde bir anlam da çıkmıyor'' diyen Demirtaş, ''Ergenekon'' davası ve darbe iddialarının çok ciddi iddialar olduğunu, soruşturulması gerektiğini ifade etti.
Böylesi suçlara bulaşan, karışan varsa kesinlikle cezalandırılması gerektiğini söyleyen Demirtaş, BDP'nin bu konudaki tavrının net olduğunu belirtti. Demirtaş şunları söyledi:
TAYYİBİZMİ OTURTMAK İSTEMİYORSA
"Yani AKP’ye kalsa mevcut statükonun yerine yeni bir sivil statükoyu inşa etmekten çekinmeyecektir. Bunun zaten güçlü belirtileri var. Ordu vesayeti, askeri vesayet kalktı, Türkiye demokratik bir ülkedir demek daha erkendir. Başbakan’ın, özellikle yeni anayasa inşa sürecinde Kürt sorununun çözümü meselesinde çok somut, inandırıcı adımlar atması lazım.
ERDOĞAN FIRSATI DEĞERLENDİRSİN
İstifalar için hangi gazete ne manşet attı? |
Genelkurmay Başkanı Koşaner ve üç kuvvet komutanının emekliliğini istemesi gazetelerin manşetinde. Okumak için tıklayın |
Eğer sivil vesayet oluşturmak istemiyorsa, ben çok açık söylüyorum Kemalizmin yerine tayyibizmi oturtmak istemiyorsa demokrasiyi gerçekten toplumla buluşturmak zorundadır. Bunun için koşullar her zamankinden uygundur. AKP'nin ve sayın Başbakan'ın bu halkın lehine değerlendirmesi lazım. Bu fırsatı değerlendirmesi lazım.
KOMUTANLAR FATURA ÇIKARIYORSA SİVİL HÜKÜMET DE ÇIKARMALI
Bir de 30 yıllık bir Kürt sorunu var ve 30 yıldır PKK'ya karşı mücadele eden bir ordu var. Ordu PKK'ya karşı başarılı olmuş olsaydı Kürt sorununun çözümü konusunda en azından kendi paradigmasını oluşturabilmiş olsaydı bunlar yaşanmayacaktı. Aslında başarısız olan komutanlara çıkarılmış faturadır fakat bu demek değil ki, sivil otorite başarılıdır. Kürt sorunu olduğu yerde duruyor. Komutanlara fatura çıkıyorsa sivil hükümet de kendine fatura çıkarabilmeli ve Kürt sorununu artık önüne koymalıdır.''
GÜLTAN KIŞANAK VE BENGİ YILDIZ'IN YORUMLARI SONRAKİ SAYFADA
[PAGE]
DEMOKRATİK SİSTEMLERDE OLMASI GEREKEN ŞEYDİR
BDP Siirt Miletvekili Gültan Kışanak ise, istifaların demokratik sistemlerde önemli bir mekanizma olduğunu, hatası olanların istifa etmesinin sistemin bir parçası olduğunu söyledi.
Kışanak, "Türkiye’de çok işlemediği için bu garipseniyor. Ama umuyorum ki bu bir başlangıç olur. Bu siyasette de, idari yapıya da, devletin tüm organlarına da böyle bir yaklaşım sirayet eder" dedi.
Darbe iddialarının bulunduğunu, bu konuda yargılanan generaller olduğnu hatırlatan Kışanak, "Bunların davaları ile ilgili ya da terfileri ile ilgili bir tartışma içerisine girmektense, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetim kademesindeki kişilerin bu konuda görevlerini bırakmaları, bence olması gereken demokratik sistem içerisinde olması gereken bir şeydir. Türkiye kamuoyunun bunu fazlaca büyütmeden, fazla başka mana yüklemeden bu süreci geçirmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
BAŞKA ARAYIŞA GİRMEDEN İSTİFA ETMELERİ OLUMLU
BDP Batman Miletvekili Bengi Yıldız da, TSK’nın halen sivil iradeye karşı direnen bir mekanizma olarak göze çarptığını iddia ederek, "Yoksa devletin memuru olan, hükümetin memuru olan insanların istifa etmek süretiyle ve tepkilerini dile getirmeleri ve bir yerlere mesaj vermeleri demokratik ülkelerde, demokratik hukuk devletinde pek rastlanan bir uygulama değildir. Ama netice itibari ile başka arayışlara girmeden istifa etmeleri Türkiye açısından bir ilerlemeye tekabül kabul ediyor, o açıdan da olumludur. Ama geldiğimiz aşama itibari ile Türkiye’da artık askerlerinde yavaş yavaş kendi konumları içerisindeki yerlerini öğrenmeye başladıklarını görüyoruz. Bu da sevindirici bir durumdur" dedi.