Eski ekonomi bakanlarından Kemal Derviş, çözüm sürecinde öneri getirenlere vatan haini denilmemesini istedi.
Abone olEski ekonomi bakanlarından Kemal Derviş, Öcalan'ın değişmiş olabileceğini söyledi. Barışın düşmanla yapıldığını hatırlatan Derviş, cumhuriyetin kuruluşunda Yunanistan ile yapılan barışı örnek gösterdi.
Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, CNN TÜRK'teki Eğrisi Doğrusu programında gazeteci Taha Akyol'un sorularını yanıtladı.
CHP'YE SİTEM
Derviş, CHP'nin çözüm sürecine karşı tavrını eleştirdi, üslubun yapıcı olmasına istedi. Derviş, "Ben isterdim ki CHP yapsın bu işi, öncüsü olsun bu barış sürecinin ama iktidarda değil" diye konuştu.
VATAN HAİNİ DENMEMELİ
Çözüm sürecinde iki temel noktanın olduğunu belirten Derviş 'Biri şiddetin olmaması ikincisi ise herkesin özgürce fikrini söyleyebilmesi ve öneri getirebilmesidir. Bu öneriyi getirene vatan hanini denmemeli. Her türlü öneri demokratik bir çerçevede tartışılmalı. Herkesin amacı aynı bu ülkede barış içinde yaşamak' dedi.
ÖCALAN DEĞİŞTİ Mİ?
Derviş'e çözüm sürecinde CHP'nin eleştirdiği konulardan biri Abdullah Öcalan ile görüşmesi soruldu. Derviş, Öcalan konusunda "Ben insanların değişebileceği kanısındayım" yanıtını verdi.
BARIŞ DÜŞMANLA YAPILIR
Taha Akyol'un Öcalan ile görüşülerek bu sürecin götürülmesini nasıl bulduğu yönündeki sorusuna Derviş, şu cevabı verdi:
"Zor bir şey. Çünkü hayatlarını kaybedenler var. Ve kendisinin de bu konuda sorumluluğu var. Şiddet olduğu için birisini düşman olarak görebilirsiniz. Mesela Öcalan'ı. Ama eninde sonunda bütün dünya tarihinde barış düşmanla yapılıyor. Bizim cumhuriyetin kuruluşunda da barışı Yunanistan ile yaptık. Ağır çatışmalardan sonra.
İNSANLARIN DEĞİŞEBİLECEĞİ KANISINDAYIM
Geriyi düşünürsek işin içinden çıkamayız. Kaldı ki insanların değişebileceği kanısındayım. Bugünkü Öcalan 20 yıl önceki Öcalan değildir belki. Her insan deneyimlerinden gördüklerinden öğrenebilir. Eğer kendisi hakikaten şiddete karşıysa ve şiddetin sona ermesinde yardımcı olabilecekse olsun. Şiddetin bitmesi geçmişteki intikamlardan çok daha önemli. "