BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,80
ALTIN 2.969,55
HABER /  POLİTİKA

Kemal Burkay'dan PKK'ya tepki

Eski HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, PKK'nın Kürt hareketine zarar verdiğini söyledi

Abone ol

Eski Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, PKK’nın Kürt siyaseti adına büyük bir yanlış olduğunu vurgulayarak, "PKK gibi bir yanlıştan Kürt toplumunun kurtulması gerekiyor. PKK, Kürtleri kurtaracağım diye ortaya çıktı ama şimdi ise Kürtler 'ondan nasıl kurtulacağız' diyor" ifadesini kullandı.

Burkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PKK’nın çatışmalarından en büyük zararı Kürtlerin gördüğüne dikkati çekerek, örgütün ateşkes yerine doğrudan silahı bırakması gerektiğini söyledi.

"PKK gibi bir yanlıştan Kürt toplumunun kurtulması gerekiyor. PKK, Kürtleri kurtaracağım diye ortaya çıktı ama şimdi ise Kürtler 'ondan nasıl kurtulacağız' diyor" değerlendirmesinde bulunan Burkay, Türkiye’nin sorunlarının, toplumu oluşturan bütün bileşenler tarafından ortak akıl ile çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

Burkay, bugünün koşullarında şiddetin artık çözüm getirmeyeceğini, işleri daha da çıkılmaz bir hale getirdiğini aktararak, şöyle konuştu:

"Siyasetin bütün aktörlerine sağduyu lazım. Şiddeti durduralım. PKK silah bıraksın. Bunu hep söylüyoruz, ateşkes değil silah bıraksın. PKK’nın silahları zarardan başka bir şey vermiyor. Bundan en çok Kürtler etkileniyor. PKK silahları tamamen bıraksın, devlet de sorunları çözmek için gerekli adımları atsın. Solcusu da sağcısı da hepimiz siyaset yapalım. Kozlarımızı siyasi kanallarda paylaşalım. Gerçek bir demokrasi olursa taleplerimizi hayata geçirebiliriz."

PKK ÇİZGİSİ DIŞINDAKİ KÜRT HAREKETLERİNİ İSTEMİYOR

Örgütün, HDP dışındaki diğer Kürt siyasi hareketlerine yaşam hakkı tanımadığının altını çizen Burkay, böyle bir anlayışın Kürtler arasında demokrasinin yerleşmesine engel olduğunu kaydetti. PKK’nın kurulduğu günden bu yana böyle bir politika izlediğini anlatan Burkay, şöyle dedi:

"PKK’nın kendisinin dışında başka bir ses istemediği öteden beri biliniyor. Kurulduğu günden beri böyle bir politikası var. Kendisi dışındaki bütün Kürt örgütlerini yok etmek istiyor. Yurt dışından geldiğim zaman bana karşı itibarsızlaştırma kampanyası başlattılar. Arkadaşlarımla birlikte siyasette güçlenebileceğimiz endişesiyle böyle bir şey yaptılar."

PKK’nın Kürt siyasetini tekelinde tutmaya çalışmasına karşı olduğunu ifade eden Burkay, Kürt siyasi hareketinin çok sesli olması gerektiğini söyledi. Burkay, "Son zamanlarda bir demokrasi edebiyatı yapılıyor. HDP de dahil buna. Ama demokrasiyi önce başka örgütlere yönelik tavrınızla ortaya koymalısınız" ifadesini kullandı.  

HDP İRADESİNİ ÖRGÜTE KAPTIRDI

Kemal Burkay, PKK ve HDP’nin aynı blokta yer aldığını vurgulayarak, bu oluşumun çatı örgütünün de KCK olduğunu belirtti. Bu blokun bir merkezden yönetilmediğini anlatan Burkay, "PKK, HDP ve KCK olarak gördüğümüz blok bir bütün değil ve bir merkezden de yönetilmiyor. İçlerinde birçok el var. Bana sorarsanız yedi kocalı Hürmüz" dedi.

HDP’nin eleştirilere rağmen PKK ile arasına neden mesafe koyamadığına da değinen Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“KCK bu blokun çatı örgütüdür. KCK’nın lideri de Öcalan'dır. HDP her ne kadar 'biz bağımsızız' diyorsa da KCK’nın hepsinin üzerinde etkisi var. HDP’liler, zamanında PKK’yı, KCK’yı ve Öcalan’ı çok parlattı. ‘Öcalan irademizdir’ diye kampanya yaptılar. Öcalan’ı iradeniz olarak gösterirseniz bugünkü gibi zor duruma düşersiniz. Bence sorun şu; Kürt hareketi demokratik bir şekilde irade ortaya koyamıyor. Biz kendimizi bu kesimden saymıyoruz. Onlara göre küçük ama bağımsız ve özgür bir politika yürütüyoruz. Kimseyi de irademiz olarak belirlemiş değiliz. HDP’nin de böyle olması gerekiyor. İstiyorum ki HDP bağımsız bir politika izlesin. Yaptığı söylediğine uygun olsun. PKK ya da başka bir yerden etkilenmesin. Ancak gördüğümüz bu değil."

GAR SALDIRISININ AMACI İÇ ÇATIŞMAYDI

Ankara Garı önündeki bombalı saldırıya da değinen Burkay, olaydan hükümetin sorumlu tutulmasını doğru bulmadığını belirterek, "Hükümetin böyle bir eylemden yarar sağlayacağını düşünmüyorum. Özellikle Ankara eylemi, en fazla hükümeti güç durumda bırakmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Suruç'taki saldırı ile Ankara’daki patlamayı "iç çatışma çıkarmak isteyenlerin provokasyonu" olarak niteleyen Burkay, benzer senaryoların geçmiş yıllarda da sahneye konulduğunu aktardı.

Burkay, "12 Mart ve 12 Eylül öncesinde de benzer filmleri izledik. Bunu yapanların amacı belli. Karanlık odaklar, böyle bir dönemde ortalığı karıştırıp, farklı siyasi kutupları birbirine düşürmek istiyor. Bunlar içeriden de olabilir dışarıdan da. Bize düşen soğukkanlı olmaktır, provokasyona gelmemektir" dedi.

HAK-PAR VARKEN PSKYA GEREK YOK

Kemal Burkay, 1974 yılında kurduğu Kürdistan Sosyalist Partisi’nin (PSK) Avrupa’dan gelen Kürt siyasetçiler tarafından yeniden aktif hale getirilmesi için yapılan başvuruyu da değerlendirdi. PSK’yı çok zor şartlarda kurduklarını belirten Burkay, partinin kadrosundaki isimlerin birçoğunun HAK-PAR’da olduğunu açıkladı. Bu nedenle PSK’nın yeniden kurulmasına gerek olmadığını belirten Burkay, sözlerini şöyle tamamladı:

"1974’te PSK’yı kurdum. Tüzüğü ve programını ideoloğu olarak ben hazırladım. Bence HAK-PAR varken böyle bir partiye gerek yok. HAK-PAR’ın programı oldukça ileri bir anlayış üzerine inşa edilmiş. Bununla birlikte HAK-PAR kadrolarının birçoğu eski PSK’lıdır. Şu anda PSK’nın yöneticisi değilim. Bununla ilgili en son karar, PSK’yı yeniden kurmak isteyen arkadaşlarındır.”