BIST 9.577
DOLAR 34,01
EURO 37,89
ALTIN 2.826,44
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Keçiörende Necip Fazıl paneli

Keçiören Belediyesi tarafından "Necip Fazıl ve Büyük Doğu Hareketi" konulu panel düzenlendi.

Abone ol

Tarım eski Bakanı ve Konya Milletvekili Prof. Dr. Sami Güçlü'nün yönettiği panele konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Can Doğan, Yazar Mustafa Miyasoğlu ve Yazar Yahya Düzenli katıldı. Panel öncesinde Kısakürek'in hayatını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek'in ölümünün 27. yıldönümü dolayısıyla Keçiören Belediyesi Huzurevi Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mustafa Ak, iz bırakanlar etkinlikleri kapsamında düzenledikleri bu programların amacının, fikir ve düşünceleriyle Cumhuriyet tarihinde iz bırakmış olan sanat ve düşünce insanlarını anlamak ve onların düşünce hayatımıza katkılarını genç kuşaklara aktarmak olduğunu söyledi.

Cemil Meriç, Necip Fazıl Kısakürek, Yahya Kemal Beyatlı, Nurettin Topçu, Erol Güngör, Hilmi Ziya Ülgen ve daha nice değerli şahsiyetlerin düşünce tarihinde önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Başkan Ak, "Düşünce tarihinde şu veya bu şekilde katkı sağlamış olan herkes bizim için önemlidir. Çünkü insanları yönlendiren ve yöneten fikirlerdir. İnsan fikirlerle yaşar ve hayatını kazandığı fikirlere göre şekillendirir. Farkında olalım olmayalım bu düşünce insanlarının fikirleri bizim hayatımıza yön veriyor, bizim düşünce hayatımızda iz bırakıyor" dedi.

Panele başkanlık eden Prof. Dr. Güçlü de, Necip Fazıl'ın aristokrat bir ailenin çocuğu olarak başladığı hayata, çocukluk yıllarının ilerleyen döneminde zorluklar yaşamaya başladığını, son 30 yıllık dönemde ise inancı için mensup olduğu  medeniyeti tekrar ihya için, kendi kültür ve inancını gençliğe aktarma konusunda yoğun bir mücadele verdiğini belirtti.

Panelde Necip Fazıl'ın şiir hayatı üzerine konuşan Dr. Mehmet Can Doğan da, o dönemde Türk şiirine yöne veren iki kanalın Necip Fazıl ve Nazım Hikmet olduğunu ifade ederek, erken yaşlarda şiire başlayan Necip Fazıl'ın "Kaldırımlar" kitabıyla şöhrete kavuştuğunu, 1930'lu yıllardan sonra şiirlerinin seyrekleştiğini kaydetti.

Necip Fazıl'la görüşenlerden biri olan Yazar Mustafa Miyasoğlu ise onun fildişi kulelerde değil, Anadolu'nun en ücra köşelerine kadar giderek fikirlerini dile getirmiş bir şahsiyet olduğunu vurgulayarak, "Görüşleriyle her kesimi etkilemiştir. Düşüncelerini şiirleriyle dile getirmiş bir şairdir. O, toplumda ve yöneticilerde batıya karşı olan ezikliğe karşı fikir, sanat, siyaset, ahlak ve en önemlisi de devlet ve medeniyet tasavvuru ortaya koymuştur" dedi.

Büyük Doğu'nun Necip Fazıl'ın büyük duası ve rüyası olduğunu belirten Yazar Yahya Düzenli de, Necip Fazıl'ın, medeniyetinden koparılan, tarihi kökleri kurutulan bir milletin davasını kendisine dert edinmiş büyük bir mütefekkir olduğunu vurguladı.

Panelin sonunda panelistlere teşekkür ederek günün anısına plaket veren Başkan Ak, beraberindekilerle birlikte Estergon Türk Kültür Merkezi'nde Necip Fazıl'ın resimlerinden oluşan serginin açılışını da gerçekleştirdi.