BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.032,54
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Keçi Kalesi yıkılmak üzere

Kırşehir'de, Baharat Yolu'nu gözlemek ve kollamak için yapılan Keçi Kalesi'nin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Abone ol

Kırşehir'in Özbağ Kasabası Kızılca köy sınırları içerindeki Keçi Kalesi, 2 bin yıllık bilinen tarihi ile ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Müze araştırmacısı Mehmet Göktürk kale ile ilgili yaptığı araştırmaları İHA'ya anlatırken, kalenin eski Baharat Yolu'nu gözlemek ve kollamak için yapıldığını ve Roma Dönemi izlerine rastlandığını söyledi.

Araştırmalar sırasında Keçi Kalesi ve çevresinin tarihinin çok daha öncelere dayandığını tahmin ettiğini belirten Göktürk, "Roma dönemine ait Keçi Kalesi'ni civarda bulunan diğer bir kale olan Cemele Kalesi ile karşılaştırmak gerekirse, Cemele Kalesi daha muntazam kesme taşlarla yapılmış bir kale olarak göze çarpıyor. Fakat Keçi Kalesi öyle değil, daha çok yassı taşlar ve moloz taşlarla inşa edilmiş bir kale. Büyük bir kale değil, kenar yerleşimleri yok. Şehir değil, sadece bir kale ve askeri bir nokta" dedi.

Surların yüksekliğinin eğer yıkılmamış olsaydı 5 metreyi geçeceğini tahmin ettiğini söyleyen Göktürk, "Surların 7 metreyi bulduğu rivayet ediliyor. Burası askeri bir nokta, bu askeri noktanın karşısında Cemele Kalesi var. Cemele Roma döneminin eseri fakat ne kadar eski olduğunu bilmiyoruz. Keçi Kalesi Cemele'ye göre daha ulaşılmaz bir yerde" diye konuştu.
Göktürk, "Kalenin batısında eski Baharat Yolu var. Eski Mısır'dan gelip Şam'dan ve Antep'ten geçerek Kırşehir ve Ankara üzerinden Eskişehir ve sonrasında İstanbul'a, yani batıya ulaşan kervan yolu var. Bu yol bir süre Kılıçözü Vadisi'ni takip eder. Bu kale bu yolu takip ve kontrol eden askeri bir nokta idi. Karşıda Cemele ve Omala Kaleleri'ndeki askeri noktalar ile birlikte yönetilirdi" şeklinde konuştu.

Göktürk, kalenin doğusunda yapılan incelemelerde ise çok sayıda tümülüs (mezar) olduğu bilgisini verdi.

Kalenin son zamanlarda yıkımının hızlandığı ve çevrede yapılan kaçak kazılarla kaderine terk edildiğini söyleyen Göktürk, Keçi Kalesi'ne ulaşmak için herhangi bir yol bulunmadığını, bulunduğu tepenin hemen altında kayaları parçalamak için kullanılan dinamitleme işleminin kaleye çok zarar verdiğini söyledi.