BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  EKONOMİ

KDV iadesinde şirketlere müjde

Yeni uygulama şirketlerin finansman yükünü azaltarak mali yönden rahatlamalarını sağlayacak.

Abone ol

KDV iadesi için başvuran mükelleflere müjde geliyor. Bu sayede vergi denetmenleri tarafından 2-3 yıl incelendikten sonra alınabilen iadeler, mükellefin borcundan anında düşecek.

Uzmanlar, yeni uygulamanın şirketlerin finansman yükünü azaltarak mali yönden rahatlatacağını ifade ediyor.

Mükellefi bürokratik işlemlerden kurtarmak isteyen Maliye Bakanlığı, yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) üzerinde çalıştığı 'cari hesap' sistemine göre mükellefin tüm borç ve alacakları aynı havuzda toplanacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi gibi tüm borçların yanı sıra KDV iade talepleri gibi alacaklar da tek hesapta görülecek. Vergi dairesine KDV iadesi için başvuran mükellefin alacağı olması halinde borcundan mahsup edilecek. Bu sayede vergi denetmenleri tarafından 2-3 yıl incelenen iadeler, mükellefin borcundan anında düşecek. İade talebinin doğruluğuna ilişkin inceleme ise mahsup işlemi gerçekleştikten sonra yapılacak. İhracatçılara yılda yaklaşık 10 milyar lira KDV iadesi yapılıyor.

Tek hesap sisteminde mükellefin tüm durumunu görebileceklerini aktaran Maliye kaynakları, "Hangi vergi kaleminden ne kadar borcu var, ne kadar iade alacağı var anında görebileceğiz. Bu sayede hem biz tahsilatımızı artıracağız hem de KDV iadesi için mükellef aylarca beklemek zorunda kalmayacak." dedi. KDV iadesi incelemesinde bir firmaya ilişkin diğer illerden de bilgi talep edildiği için süreç uzayabiliyor. Her ilde sadece bu işe bakan vergi denetmeni olmasına rağmen inceleme süresi 2 yılı aşabiliyor. Küçük şehirlerde bir denetmen 25-30 dosya, İstanbul gibi büyükşehirlerde ise 70-80 işle uğraştığı için iade taleplerini ikinci plana itebiliyor.

Maliye Bakanlığı'nda hesap uzmanları, maliye müfettişleri ve gelirler kontrolörlerinin tek çatı altında toplanması projesi rafa kaldırılırken, denetimde birlik sağlanıyor. Çeşitli vergi kanunlarında değişiklik öngören torba kanun taslağında vergi kayıp ve kaçağına yönelik denetimlerin daha etkin hale getirilmesi için yeni düzenlemelere de yer veriliyor. Bu çerçevede vergi denetim sistemi, yeniden yapılandırılıyor. Bakanlık bünyesindeki merkezi denetim birimleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı içerisinde yer alan denetim birimlerinin koordineli bir şekilde çalışmaları için daha önce oluşturulan Denetim Koordinasyon Kurulu hukuki altyapıya kavuşturuluyor. Yeni düzenleme ile denetimlerde iş bölümüne gidilerek verimlilik ve etkinliğin artırılması hedefleniyor