BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,03
ALTIN 3.006,95
HABER /  GÜNCEL

KCK'yı Kürt şemsiyesi altında gizlemeyin

Terör örgütü KCK davasının Van duruşmasında savcı ile sanıklar arasında tartışma yaşandı.

Abone ol

Sanıklardan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, iddianamede Kürtlerin 'sözde millet' olarak geçtiğini söyledi. İddia makamındaki savcı ise 'sözde örgüt' ve 'bayrak' kelimelerinin geçtiğini ancak 'sözde Kürt' kelimesinin geçmediğini söyledi.

Savcı, "Terör örgütünü Kürt şemsiyesi altında gizleyemezsiniz. Gariban Kürt vatandaşına en büyük zararı PKK veriyor." şeklinde konuştu.

Van'da, aralarında Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 10'u tutuklu 13 sanığın yargılanmasına başlandı. Tutuklandıkları bu yana ilk kez hakim karşısına çıkan sanıklar, savunma yapmadı. Savunma öncesi söz alıp İddianamenin düşmanca bir dille yazıldığını belirten Bekir Kaya, iddianamede Kürtlerin 'sözde millet' olarak geçtiğini söyledi. İddia makamındaki savcı ise 'sözde örgüt' ve 'bayrak' kelimelerinin geçtiğini ancak 'sözde Kürt' kelimesinin geçmediğini söyledi.

Van'da 7 Haziran 2012 yılında yapılan KCK operasyonları kapsamında Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu 13 sanık, bugün ilk kez Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Kerim Küçük'ün başkanlık ettiği davanın ilk duruşmasında 13 sanık hazır bulundu.

700 SAYFALIK İDDİANAME

Duruşmayı bazı BDP milletvekilleri ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu başta olmak üzere çok sayıda avukat ve sivil toplum örgütü temsilcisi de takip etti. Kimlik tespiti öncesi söz hakkı alan Başkan Bekir Kaya, iddianamenin mahkemece kabul edilmemesi gerektiğini söyledi. İddiaların hukuk dışı olduğunu ifade eden Kaya, "İddianamede hala 'sözde Kürtlerin talepleri' deniliyor. Bu saygısızlığı kimse gösteremez. Kimsenin haddi değil. KCK operasyonları siyasi operasyonlardır. 2009 yerel seçimlerinden sonra operasyonlar başlatılmıştır. 2009 seçimlerinde BDP mevcut belediye sayısını iki katına çıkardı, Başbakanın ciğeri yandı. Şimdiki Meclis Başkanı, 'Ermenistan sınırına dayandılar' diyerek bunun devlet politikası olarak ele alınmasını istedi" iddialarında bulundu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Kerim Küçük ise 'sözde Kürt' ifadesinin kullanıldığı iddiası ile ilgili olarak, 'Bu vatanı birlikte kurduk. İddianamede geçmişse de yanlışlıkla geçmiştir." dedi.

KAYA: İDDİANAME AK PARTİ GRUP KONUŞMASI GİBİ 

Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından kimlik tespitine geçildi. Sanık avukatlarının 700 sayfalık iddianamenin özet şeklinde olan son iki sayfasının okunması talebinin mahkeme heyeti tarafından reddedilmesinin ardından duruşmaya öğle arası verildi. Aranın ardından mahkeme başkanı iddianamenin sonuç kısmını okudu. Başkan daha sonra sanıklara savunma hakkı verdi. Van Belediyesi Başkanı Bekir Kaya savunma yapmayacağını belirterek, "İddianame ve belgeler bizi aşağılayıcı bir şekilde hazırlanmış. Bize yapılan soruşturma siyasi iktidarın talimatıyla yapıldı. İddianamenin diline bakıldığında Ak Parti'nin grup konuşmasındaki konuşması gibi. Yargının siyasi baskı altında olduğu bir ortamda savunma yapmayacağım. İddianame düşmanca bir dil kullanılmış." dedi.

Sırayla savunma için kalkan zanlılar, iddianamenin hukuka aykırı olduğunu belirterek savunma yapmayacaklarını ifade etti. Duruşma halen devam ediyor.

Sanıklar, Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, 10 sanığın, 'Terör örgütü PKK üyesi olmak' suçundan TCK'nın 314'e 2 ve Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 5. maddeleri uyarınca 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.