BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,38
ALTIN 2.941,09
HABER /  GÜNCEL

KCK'lılar serbest mi kalacak?

AK Parti kurmayları, çözüm süreciyle ilgili olarak sadece üç konuda çalışma yapılmasını kararlaştırdı.

Abone ol

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, âkil insanlarla yaptığı toplantıda “PKK’nın sadece yüzde 15’i çekildi, işin henüz başındayız” demesi gözlerin barış sürecinin ikinci aşamasına ve AKP’nin çözüm için planladığı yol haritasına çevrilmesine neden oldu.

Taraf, KCK tutukluları, eve dönüş ve vatandaşlık tanımına düzenleme geldiğini yazdı. Habere göre, AK Parti kurmayları, çalışmalara başladı. 

AK Parti kurmayları, çözüm süreciyle ilgili olarak sadece üç konuda çalışma yapılmasını kararlaştırdı. Bunlar ise KCK’lıların serbest bırakılmasını sağlayacak düzenleme, vatandaşlık tanımının değiştirilmesi ve eve dönüş yasasında iyileştirmeler yapılması. Anadilde eğitim, seçim barajının yüzde 10’unun altına çekilmesi ve Öcalan’ın şartlarının iyileştirilmesi konusunda ise adım atılması düşünülmüyor.

TALEPLERİN ÜÇÜNE YEŞİL IŞIK

BDP, çözüm sürecinin ikinci aşaması için seçim barajının düşürülmesi, anadilde eğitim, KCK’lıların serbest bırakılması, vatandaşlık tanımının değiştirilmesi, sınır karakolu inşaatının durdurulması, Öcalan’ın şartlarının iyileştirilmesi ve eve dönüş yasasının yeniden düzenlenmesi gibi birçok konuda düzenleme talebinde bulunmuştu. AKP kurmayları, son noktada BDP’nin sadece üç talebine yeşil ışık yaktı. Bu taleplerin başında ise KCK’lıların serbest bırakılması geliyor. Bu konuda TCK’da ve TMK’da değişiklik öngören yaklaşık 25 maddelik bir teklif üzerinde çalışılıyor. AKP’nın sıcak baktığı ikinci düzenleme ise eve dönüş yasasının iyileştirilmesi oldu. Üçüncü onay verilen talep ise vatandaşlık tanımının değiştirilmesi konusunda gerçekleşti. AKP bu konuda ise, Anayasa değişikliği ile düzenleme yapılması görüşünü savunuyor. Anadilde eğitim, seçim barajının düşürülmesi ve Öcalan’ın şartlarının iyileştirilmesi konusunda ise AKP içinde bir çalışma bulunmuyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ ÇIKMAZA GİRDİ

Hem AKP hem de BDP kurmayları, çözüm sürecinde işlerin planladığı gibi gitmediği konusunda hemfikir. Her iki taraf da birbirini suçlasa da, çözüm sürecini tıkayan taraf olmak istemiyor. Çözüm sürecinde, “düşük yoğunlukta çalışma” dönemine giriliyor. AKP ve BDP kurmayları, yaz aylarında sürecin ikinci aşaması için öngörülen düzenlemeler üzerinde çalışmalarını sürdürecekler. Çalışmaların Meclis’e sunulması ve kabul edilmesi ise yeni yasama döneminde olacak. Bu süreçte, PKK’nın çekilme oranı izlenecek. Ve çekilme oranına göre de, yasal düzenlemeler hayata geçirilecek.