Dünyanın ve Türkiye'nin merakla beklediği KCK davası Diyarbakır'da başladı. Sanıklar Kürtçe konuştu.
Abone olÇok konuşulan Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi'ne (KCK/TM) davası gergin başladı. Sanıklar ismi okunduğu hakime Kürtçe "Buradayım" diye konuştular.
Adliye dışında sanıklara destek için çok sayıda BDP'li vardı. Polisle göstericiler arasında tartışma çıktı. Araya giren BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, tartışmanın büyümesini önledi.
PKK'nın gizli şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 103'ü tutuklu toplam 151 sanık, bugün hakim karşısına çıktı.
KÜRTÇE SAVUNMA YAPMAK İSTEDİLER
Yurdun çeşitli bölgelerindeki barolara kayıtlı 260 avukat da duruşmaya katıldı. Mahkeme heyeti, ilk önce duruşma salonunda bulunan sanıkların tespiti için yoklama yaptı. Adı okunan tutuklu sanıklar, Kürtçe olarak salonda bulunduklarını belirttiler. Sanıklar Kürtçe savunma yapmak istediklerini mahkemeye bildirdiler.
İDDİANAME 7 BİN 578 SAYFA
Söz alan sanıkların avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, iddianamenin 7 bin 578 sayfadan oluştuğunu hatırlatarak, bunun okunmasının çok uzun süre alacağını, bu nedenle iddianamenin kısa bir özetinin okunmasını talep etti.
LOZAN ANLAŞMASININ BAZI MADDELERİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Sanıklar adına söz alan tutuklu sanık kapatılan DEP'in eski milletvekili Hatip Dicle, demokratik bir ülkede bir halkın temsilcilerinin legal siyaset yaptıkları için yargılanmaması gerektiğini savundu.
Dicle, şöyle konuştu: “Anadilde savunma doğal bir haktır. Bu hak adil yargılanmanın bir parçasıdır. İnsanlar en iyi şekilde ana dilinde kendilerini ifade edebilir. Biz bunu kesinlikle mahkemeye dayatmıyoruz. Bu ülkenin resmi dili Türkçe'dir. Biz bunu benimsemişiz. Kardeş Türk halkının dilini benimsemişiz. Adil yargılama ilkesine göre mahkemenin de bize anlayış göstermesini istiyoruz.'' Sanık Dicle, Lozan Antlaşmasının bazı maddelerini de mahkemeye örnek olarak gösterdi.
SANIK YAKINLARINA YER KALMADI
Davayı, aralarında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanı Ahmet Türk, DTP Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, bazı BDP milletvekilleri ve yurtiçi ve yurtdışından gelenlerin de bulunduğu yaklaşık 100 kişi izledi.
Yoğun katılım nedeniyle sanık yakınları duruşmaya katılmaktan vazgeçti.
2 BİN POLİS
Yenişehir semtindeki adliye binası çevresinde alınan geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Diyarbakır olağanüstü günlerinden birini yaşarken duruşmanın güvenliği için yaklaşık 2 bin polis görev yapıyor. Adliye binası çevresindeki bazı kavşak ve caddeler trafiğe kapatıldı.
KCK duruşmaları için adliye binasının iç avlusunda yeni bir salon inşa edildi. Ancak salonun fiziki şartlarının yeterli olmaması nedeniyle duruşmayı izlemek üzere sadece 10 gazeteci içeri alındı.