BIST 9.427
DOLAR 34,42
EURO 36,40
ALTIN 2.848,14
HABER /  POLİTİKA

KCK meğer BDP'lilerin meclisiymiş!

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Banu Güven’le Artı’da KCK operasyonlarını eleştirdi, özerkliğin sınırlarını anlattı.

Abone ol

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, demokratik özerklik talebini yineledi, KCK yapılanmasını anlattı. Bölgede çeşitli konularda "meclisler kurulduğunu" ve bunların silahlı değil tamamen siviller tarafından oluşturulduğunu söyleyen Demirtaş, PKK'nın eylemsizlik süreciyle ilgili de asıl sorumluluğun iktidarda olduğunu iddia etti.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Banu Güven’le Artı’ya konuk oldu.
Hükümetin, Bağdat’ta ve diğer başkentlerde PKK’yı konuştuğunu ancak PKK’nın bir sonuç olduğunu belirten Demirtaş, 'içe dönük politika' mesajı yolladı.

Açılım sürecinde somut adım atılmadığı iddiasını tekrarlayan BDP lideri, seçim barajının düşürülmesini en somut adım olarak tanımlarken, demokratk özerklik taleplerini de Türkiye projesi olarak adlandırdı ve somut adımlar atılmasını istedi.

SOMUT ADIMLAR!

Demirtaş, ‘somut adımlar ne olmalı?’ sorusuna, soruna KCK üzerinden yaklaşmanın doğru olmadığını ve muhatabın hükümet değil yargıçların olduğunu söyledi. Demirtaş, somut adım için tutukluların serbest bırakılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

 “Yargılanma aşamasında hükümetten bir talepte bulunmamız doğru ve gerçekçi olmaz. Dosya yargıçların elindedir ve muhatap hükümet değildir. Ancak, hükümetin bu aşamada yapabilecekleri var. Yargılamalarda esas alınan ceza maddeleriyle ilgili düzenlemeler yapılabilir. ‘Örgüt üyesi olmamakla birlikte, örgütün amaçları doğrultusunda...’ şeklinde muğlak bir ifade var. PKK barıştan söz ediyor, siz de barış amacına ilişkin bir şey ifade ederseniz, yargılanabiliyorsunuz. Adli tutuklular için de gerçerli. Brada hükümetin ve yasamanın yapması gerekenler ve hala bu şans mevcut. Tutukluların serbest bırakılaması ve bu bahsettiğimiz düzenlemeler somut adımdır”

EN SOMUT ADIM SEÇİM BARAJI

Bu konuda en somut adımın seçim barajını düşürmek olduğunu söyleyen Demirtaş, CHP ile uzlaşma sağlanabileceğini; ancak asıl istekli tarafın iktidar olması gerektiğini ifade etti. Partilerin ittifak yapmasının önünü açan düzenlemelerin de yapılması gerektiğini ve istikrarın bu şekilde korunabileceğini söyleyen Demirtaş, demokrasinin ve dünyaya nasıl bakıldığının göstergesinin seçim barajı, ifade ve örgütlenme özgürlüğü olduğunu belirterek, “Ancak Başbakan şu anda bunları kabul etmiyor” dedi.

PKK İŞİN NERESİNDE?

Demirtaş, Kürt sorunun çözümünde PKK gerçeğiyle ilgili olarak, örgüt içindeki bölünme hakkında yapılan yorumların işin özünü oluşturmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Kendini 30 yıldır şiddet yöntemiyle ifade eden ve sorun böyle çözülür diyen örgüt, bir yerden sonra ‘şiddet araç olmaktan çıkarılmalıdır ve bunu kabul ediyorum’ diyor. Bu iradeyi tanımak lazım. PKK 10 yıldır ‘bu işler şiddetle çözülmez’ diyor.

Burada bazen inişli çıkışklı süreçler yaşandı. Ateşkes oldu, bozuldu... Ama en nihayetinde bunu söyleyen bir örgüt varsa, akıllı bir devletin ‘bu işi nasıl çözerimi, Kürt sorununu şiddeetten nasıl arındırırımı’ ortaya koyması lazım.

Görebildiğim ve okuyabildiğim kadarıyla PKK eylemsizliği uzatmaya hazır ama devletin yaklaşımını da izliyor diye düşünüyorum. O yüzden, siyasi ve askeri operasyonlar yapılmamalı..."

KCK NEDİR?

Demirtaş, ‘KCK nedir?’ sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Bu konu çok manipüle edildi ve yanlış tartışıldığı için farklı algılar oluştu.
Biz demokratik özerklik derken, belli bir kimliğe ve coğrafyaya otonomi istemiyoruz. Toplumun demokratik örgütlenmesinden bahsediyoruz Siyaset daha dışta olacak, sivil alan öne çıkacak. Kent, mahalle ve köy meclisleri kurulacak; bunlar sivil meclisler. Orada yaşayan her kesimin, kendisini ifade edeceği sivil meclisler kurulacak ve bunların söz hakkı olacak.

Bu mekanizma, resmi politikalar üzerinde basınç oluşturacak ve bu yapılar karar alıp hayata geçirebilecek.

Bunun dışında da bölge resmi meclisleri olur. Vali seçimle mi gelir yoksa... Bunların hepsi tartışılır. İşte bu meclisleri, devletin KCK dediği şeydir. Hiçbir silahlı eylem yok. ‘Niye meclisler oluşturdunuz, tüzük yaptınız’ deniyor.”

Ntvmsnbc