BIST 9.912
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.965,99
HABER /  GÜNCEL

KCK Davası'ndaki kriz aşılamıyor

KCK Davası'nda geçen haftalarda yaşanan Kürtçe ifade krizinin ardından sanık avukatları reddi hakim talebinde bulunud

Abone ol

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK ile ilgili davanın 19. duruşması, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. Sanık avukatları adil yargılama ve savunma hakkının kısıtlandığını ileri sürerek reddi hakim talebinde bulundu.

Terör örgütü KCK davasının 19. duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Sanıklar yoğun güvenlik önlemleri altında Diyarbakır Adliyesine getirildi. Duruşma salonuna erkek sanıklar alındıktan yaklaşık yarım saat sonra kadın tutuklu sanıklar alındı.

Duruşmada kimlik tespiti için ismi okunan sanıkların hiçbiri yanıt vermedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı Menderes Yılmaz, durumu, ''Tutuklu sanıkların isimleri okununca cevap vermedikleri görüldü'' diye kayda geçti.

Yılmaz, cezaevi görevlilerinin kendisine ilettiğine göre, tutuklu 15 sanığın raporlu oldukları için duruşmaya katılamadıklarını söylediğini kaydetti.

Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Meral Danış Beştaş, tutuklu müvekkillerinin cezaevi yönetimine, mahkemeye çıkmak istemediklerine ilişkin tek tek dilekçe verdiklerini belirterek, ''Mahkemenin celbi olduğu için müvekkillerimiz getirildiler. Kendileri iradeleri dışında burada bulunuyorlar. Kendilerini Kürtçe ifade edemedikleri için onların yerine şuanda biz konuştuk'' dedi.

ADİL YARGILAMA YOK

Daha sonra söz alan sanık avukatlarından Cihan Aydın da, bugüne kadar Kürtçe savunmaya ilişkin bütün taleplerin mahkemece reddedildiğini ve mahkemenin ret gerekçesinde de CMK'nın 202. maddesini gösterdiğini söyledi.

Cihan, ''adil yargılama ve savunma hakkının kısıtlandığı gerekçesiyle mahkeme heyetinin bu davadan çekilmesini talep ediyoruz. Mahkemenin her üyesi için ayrı ayrı reddi hakim talebinde bulunuyoruz'' dedi.

Mahkeme heyeti, talebin değerlendirilmesi amacıyla duruşmaya ara verdi.

İDDİANAME

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında TCK'nın ''Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', ''terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'' ve ''terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de şüpheliler arasında bulunuyor.

Davada 26'sı kadın 104 tutuklu sanık arasında Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Diyarbakır'ın Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Şırnak'ın Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Şanlıurfa'nın Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin ve Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Mardin'in Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk'ün yanı sıra kapatılan DTP'nin eski genel başkan yardımcıları Kamuran Yüksek, Bayram Altun ile Selma Irmak, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, kapatılan DEP'in eski milletvekili Hatip Dicle, eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, eski Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, eski Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Ramazan Dede ve Abbas Çelik bulunuyor.